Danskerne skal skrive dagbøger igen

I 1992 blev det nærmest en folkesport at indsende dagbøger om, hvad der skete den 2. september. Nu opfordres danskerne igen til at skrive om deres hverdag.

For 25 år siden skrev 51.000 danskere på Nationalmuseets opfordring dagbog om deres oplevelser onsdag den 2. september. Nu gentages eksperimentet, og Nationalmuseet opfordrer alle danskere til i digital form at indsende en dagbog og fortælle om, hvad de spiser, hvordan de er sammen, hvad der foregår på arbejdet, og hvad de tænker onsdag den 6. september. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

- I 1992 var det alle mulige mennesker, der skrev. Det håber vi sker igen, og at rigtig mange vil deltage. Men vi ved det ikke, for i dag kan man selvfremstille sig på så mange platforme, så det er jo ikke sikkert, at man synes, at det er så interessant at sidde og skrive dagbøger til Nationalmuseet. Det får vi se,« siger seniorforsker Lykke Pedersen, Nationalmuseet. Hun leder den nye indsamling af dagbøger.

De gamle dagbøger blev afleveret i papirform og ligger i dag pakket ned i kasser, som forskere kan få adgang til. De giver et unikt billede af, hvad den daværende leder af indsamlingen, Mette Skougaard, der i dag er direktør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, kalder for ”verdenshistoriens mest veldokumenterede dag”.

Siden 1992 er der sket masser af forandringer i samfundet. Både de synlige og mindre synlige. Ifølge forskerne vil de nye og gamle dagbøger tilsammen kunne bidrage til en række forskellige forskningsprojekter.