Danskerne strømmer til grænsebutikker

Næsten seks ud af 10 danskere har inden for det seneste år købt øl og vand via grænsehandel.

Danskerne kører over grænse til Tyskland for at køber varer som aldrig. Næsten seks ud af 10 danskere har inden for det seneste år hentet øl og sodavand i butikker på den anden side af grænsen.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse, som De Samvirkende Købmænd har fået gennemført.

Totalt har 57,1 procent af de danske husstande hentet varer i de tyske butikker inde for det seneste år.

- Grænsehandlen har formentlig aldrig været så omfattende som nu, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd.

Han kæder stigningen sammen med, at regeringen fra 1. januar hævede afgiften på sukkersødede læskedrikke med 50 øre per liter før moms. Dermed er afgiften nu oppe på 1,58 kroner per liter før moms.

Øl og vand efterspurgt

- Det er overvældende, når 57 procent af husstandene oplyser, at de har handlet øl eller sodavand i Tyskland inden for det seneste år.

- Med de seneste afgiftsforhøjelser og dagens undersøgelse må vi konstatere, at grænsehandlen fortsætter sin himmelflugt, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Allerede sidste år solgte de danske bryggerier 1,2 milliarder enheder af øl eller sodavand til grænsehandlen.

Sidste års tal for grænsehandel betyder, at hver dansk familie køber 420 enheder eller mellem 17 og 18 rammer sodavand eller øl hvert år i tyske butikker - og tallet er endda stigende, mener Claus Bøgelund Nielsen.

Tilbage i 2008 var det under halvdelen af de danske husstande, der grænsehandlede.

Dengang oplyste 62 procent, at de "aldrig" eller "mindre end én gang årligt" tog over grænse for at handle varer.