Ofre for katastrofen på Haderslev Dam mindes på 60-årsdagen

I mange år blev der ikke talt meget om katastrofen på Haderslev Dam, hvor 57 mennesker omkom, da en turistbåd den 8. juli 1959 brød i brand. På 60-årsdagen mandag mindes ofrene.

Mandag er det 60 år siden, at  57 mennesker omkom på Haderslev Dam. 37 druknede og 20 døde som følge af forbrændinger, da den daværende dambåd "Turisten" brød i brand.

Det markeres ved et mindearrangement, som en af de overlevende, Finn Stendevad-Nielsen, har taget initiativ til.

Haderslev Stift og Haderslev Kommune står bag mindearrangementet, som foregår i Gl. Haderslev sognehus, Gl. Haderslev Kirke og ved mindestenen ved Haderslev Dam.

Damkatastrofen er blevet kaldt ”Den tavse tragedie”, der også i 50-året i 2009 blev titlen på en bog om den frygtelige historie.

Samme år blev der i Haderslev Dampark rejst et mindesmærke med navnene på alle de omkomne.

På 60-årsdagen genudgives bogen med nye kapitler og øjenvidneretninger. Bogen er skrevet af de to tidligere redaktører på JydskeVestkysten, Flemming Just og Poul Erik Thomsen.

Flemming Just vil ved mindearrangementet præsentere den genudgivne bog. Efterspørgslen efter bogen var så stor i 2009, at den er kommet i tre oplag, men alle 4.000 eksemplarer er solgt.

Efter sammenkomsten i sognehuset er der en kort andagt ved biskop Marianne Christiansen i Gl. Haderslev Kirke, hvorefter der vil være kransenedlæggelse ved kommunen ved mindestenen i Haderslev Dampark. 

Mindearrangement mandag

16.00: Gl. Haderslev Sognehus – relancering af bogen ”Den tavse tragedie”

16.45: Gl. Haderslev Kirke – andagt

17.15: Vandring til mindestenen

17.30: Nedlæggelse af krans ved mindestenen i Haderslev Dampark