De ansatte på Vejles plejehjem har rygende travlt om natten

Der er stor forskel på, hvor mange gamle plejepersonalet skal passe især om natten rundt om i kommunerne. I Vejle har en person ansvaret for op mod 28 beboere, hvor de i nabokommunen Fredericia kun har ansvaret for 15 borgere.

Plejehjemspersonalet på Vejle Kommunes plejehjem har mest travlt om natten sammenlignet med alle andre kommuner i TV SYDs sendeområde. Det viser en opgørelse lavet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Mellem klokken 23 og 07 passer hver social- og sundhedsassistent i Vejle Kommune 27,9 beboer. 

Til sammenligning passer hver nattevagt i Horsens 15 beboere på kommunens plejehjem. I Fredericia er der 15,2 og i Esbjerg 20,8 beboere til en social- og sundhedsassistent mellem klokken 23 og 07.

Anderledes ser det ud i dagtimerne på hverdage.

Her ligger Vejle i top med 2,5 beboer per social- og sundhedsassistent. Det er den bedste normering i de 15 kommuner TV SYD dækker. Fredericia ligger lige i hælene af Vejle, hver ansat har ansvaret for 2,7 beboer i dagtimerne, - det samme gælder i Esbjerg. I Horsens er der 3,5 beboer per ansat.

I følge Vive eksisterer der ikke en systematisk viden om, hvorvidt der er forskelle i personalenormeringer på danske plejecentre. Derfor har Foa og Ældre Sagen bedt Vive om at gennemføre en undersøgelse af området. Undersøgelsen er gennemført via en spørgeskemaundersøgelse, som de enkelte plejecentre har besvaret.