De drømmer om en kunstig ø til vindmøller midt i Nordsøen

Senere på måneden underskriver Danmark, Holland og Tyskland aftale om at undersøge mulighederne for at etablere en kunstig ø til tusindvis af vindmøller i Nordsøen.

En seks kvadratkilometer kunstig ø kan være på vej på Dogger Banke midt i Nordsøen. Den skal være knudepunkt for vindenergi fra landene omkring Nordsøen, England, Holland, Norge og Danmark.

Rundt om øen kan flere tusinde havmøller sættes op, og strømmen fra forskellige landes havmølleparker kan samles og sendes på kryds og tværs til forbrugerne i Nordsølandene.

Den 23. marts underskriver Energinet.dk en aftale med Holland og Tyskland om at undersøge mulighederne for projektet.

Ifølge energiminister Lars Chr. Lilleholt er der gode forudsætninger for at gøre drømmen til virkelighed, bl.a. fordi Esbjerg Havn er i stand til at håndtere hele udskibningsdelen. Hør ministeren her: 

Med Esbjerg Havn er mange forudsætninger på plads for en kunstig ø til tusindvis af vindmøller i Nordsøen, siger energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Ifølge Energinet.dk vil den kunstige ø blive knudepunkt for måske 30 GW (gigawatt) vindmøllestrøm. Til sammenligning er det maksimale danske elforbrug i dag 6,1 GW. 
Visionen er i alt 70-100 GW vindmøller og måske flere kunstige øer på Dogger Banke. 70 GW kan forsyne 80 millioner europæere med strøm.

Se en animeret video om forestillingen om den kunstige ø på Dogger Banke i Nordsøen her. Den er produceret af Tennet: 

Sådan kan den kunstige ø komme til at se ud.

 

  • En ø kan blive 6 kvadratkilometer. Den kan udgøre 0,02 procent af det samlede Dogger Banke areal.
  • 200 millioner kubikmeter sand skal danne øen.
  • Øen vil kunne samle strøm fra flere tusinde havmøller, i alt 30 GW (gigawatt). I dag er Danmarks maksimale elforbrug 6,1 GW.
  • Øen kan få 15 konverterstationer/omformerstationer på hver 2 GW (gigawatt) – konvertere, der er flere gange større end de nuværende største danske konvertere.
    1,5 milliarder euro anslås det at koste i sand og sten at bygge øen. Dertil kommer udgifter til elanlæg.
  • Det er visionen, at to eller flere øer i Nordsøen kan blive knudepunkt og opsamle op til 70-100 GW vindmøllestrøm. 70 GW svarer til 7000 10MW møller. Møllerne vil dække et areal på 11.400 kvadratkilometer.
  • 80 mio. europæiske forbrugere kan forsynes fra 70 GW energiøer.