De kæmper stadig: Flygtningefamilie får stor opbakning af lokalsamfundet

Flygtningefamilien Shamasneh fra Jelling har fået masser af hjælp og støtte fra byens borgere. Men udsigterne til at familien får lov til at blive i landet, er nu ved at være udtømte.

Flygtningefamilien Shamasneh fra Jelling har siden, de flyttede til byen for snart otte år siden, fået masser af hjælp og støtte fra hele lokalsamfundet.

quote

Men man har ladet os knytte os til det her land, og ladet os bo her og få venner og en hverdag. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal der nede. Jeg kan hverken snakke eller skrive arabisk.

 Alaa Shamasneh, 16 år, Jelling

Men familien har ikke udsigt til at kunne blive i Danmark.

Efter at have ventet i et halvt år har familien netop fået afslag på en ansøgning om opholdstilladelse, der var begrundet i børnenes tarv.

Sagen om familien Shamasneh fik i foråret stor opmærksomhed. Borgere og skolekammerater i Jelling protesterede imod at familien skulle forlade landet.

Selvom det ser svært ud, er flere lokale borgere parate til på ny at hjælpe familien.

Familien Shamasneh danske støttegruppe.
Familien Shamasneh danske støttegruppe.
Foto: Esben Kock Jensen, TV SYD

- Vi kan forhåbentlig lave noget larm, så omverden kan få øje på det urimelige i beslutning, siger en af familiens støtter Anne Thomsen.

Familien Shamasneh kom til Danmark fra Palæstina i 2010. Allerede i november samme år gav Flygtningenævnet familien afslag på asyl, da nævnet vurderede, at familien ikke var forfulgt. Siden har familien uden held forsøgt at få omgjort den afgørelse.

Så selvom familiens tre børn har boet i Jelling i otte år, har det ikke været nok til, at de må blive, har Udlændingestyrelsen vurderet: 

- Man kan ikke gøre alle lykkelige, det ved jeg godt. Men man har ladet os knytte os til det her land, og ladet os bo her og få venner og en hverdag. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal der nede. Jeg kan ikke snakke eller skrive arabisk, siger familiens ældste datter 16-årige Alaa Shamasneh.

16-årige Alaa Shamasneh hverken taler eller skriver arabisk, så hun er ulykkelig over at skulle tilbage til enten Jordan eller Palistina.
16-årige Alaa Shamasneh hverken taler eller skriver arabisk, så hun er ulykkelig over at skulle tilbage til enten Jordan eller Palistina.
Foto: Esben Kock Jensen, TV SYD

Sagen om familien Shamasneh blev tidligere på året omtalt meget også her i TV SYD. I marts måned var omkring 500 af Jellings borgere samlet til demonstration i byen. Senere drog flere skoleklasser til Christiansborg for at få politikerne i tale.

Nu er en gruppe borgere på ny klar til at bakke op om familien, fordi de ikke forstår Udlændingestyrelsens afgørelse. 

- Det er en familie, som bor i byen, og jeg betragter dem som lige så jellingensiske som mig selv, fortæller 
Anne Thomsen, som er en af familiens støtter:

quote

Jeg synes ikke, den her lovgivning er menneskelig på nogen måde. Når man er barn i Danmark, så synes jeg, man har ret til at blive beskyttet.

Anne Thomsen, underviser, Jelling

Det var Dansk Flygtningehjælp der i foråret søgte om humanitært ophold til familien. På det tidspunkt var de blevet sendt til udrejsecenter Sjælsmark på Sjælland med henblik på afgørelsen om udvisning, som Udlændingestyrelsen første gang traf allerede tilbage i 2010.

- Jeg synes ikke, den her lovgivning er menneskelig på nogen måde. Når man er barn i Danmark, så synes jeg, man har ret til at blive beskyttet, siger Anne Thomsen. 

Et fakkeltog gennem Jelling og flere andre initiativer skal nu vise at mange i lokalbefolkningen ikke forstår, hvorfor familien med de tre børn ikke må blive. Det er et sidste forsøg, som nu er tilbage.

De har et kæmpe netværk i vores by, og jeg synes det er dybt bekymrende, at de nu er blevet bedt om at rejse, siger Anne Thomsen.