De syd- og sønderjyske virksomheder er blevet mere effektive

De syd- og sønderjyske virksomheder er ikke længere mindre effektive end gennemsnittet. Abena er en af de virksomheder, der er blevet mere produktiv. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) besøgte mandag Aabenraa-virksomheden.

I mange år har statistikken over produktivitet, hvor effektive virksomhederne er, været trist læsning set med Syd- og Sønderjyske briller. Fra 2010 til 2015 steg produktiviteten i Syd- og Sønderjylland med 10%. I samme periode steg landsgennemsnittet kun med 5,1%.

De Syd-og Sønderjyske virksomheder bliver altså mere værd, for hver arbejdstime, der går, end gennemsnittet af virksomheder i resten af landet.

Virksomheden Abena i Aabenraa er en af de virksomheder, der har øget produktiviteten. I flere år har de brugt millioner af kroner på nye robotter og maskiner.

- Vi har fjernet en del manuelt arbejde og har automatiseret den med robotter og pakkemaskiner, så vi kan øge produktiviteten, siger Arne Terp-Nielsen, administrerende direktør, Abena, til TV SYD.

Abenas køb af ny teknologi har været med til at gøre virksomheden mere konkurrencedygtig. De har øget produktiviteten med 50% på10 år.

Minister: Syd- og Sønderjylland er det gode eksempel

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) besøgte i dag virksomheden for at kigge nærmere på en af de Syd- og Sønderjyske virksomheder, der har hjulpet produktiviteten den rigtige vej.

- I Syd- og Sønderjylland ser vi mange produktionsvirksomheder, der investerer meget. Når man gør det, så stiger ens produktivitet, og så bliver man dygtigere og billigere. Det er det gode eksempel, vi har her i Syd- og Sønderjylland i modsætning til andre dele af Danmark, siger Troels Lund Poulsen til TV SYD.

Selvom Abena har brugt mange millioner på robotter og maskiner, så er det kun få medarbejdere, de har været nødt til at opsige. For ti år siden var der 420 ansat, i dag er der 400. Hvis de ikke havde brugt pengene på robotter og opsagt 20 medarbejdere, så mener den administrerende direktør, det havde haft store konsekvenser.

- Hvis vi ikke havde gjort det, så havde vi ikke været konkurrencedygtige, og så havde vi ikke været her i dag, siger Arne Terp-Nielsen.