Debat: Skal 16-årige have lov at stemme?

Venstres kommunalordfører synes, man skal være åben for at se på muligheden for at at lade 16-årige stemme i Danmark, som det nu er muligt i syd for grænsen. Men det er et emne, der skaber debat

På søndag er der valg til den Slesvig-Holstenske delstatsparlament, Landdagen. Men noget er ikke som det plejer. For første gang får de 16-årige nemlig lov til at stemme.

Dermed får de unge indflydelse på områder, som delstaterne i Tyskland har suverænitet over. Det gælder blandt andet undervisnings- og kulturpolitik, retsvæsen og miljøbeskyttelse.

- Jeg vil naturligvis benytte mig af, at jeg kan stemme, jeg synes, det er meget vigtigt, at unge interesserer sig for politik, siger Andra Kiliana Binder fra det danske mindretal og gymnasieelev på Duborg-Skolen i Flensborg, til TV SYD.

Det at lade de 16-årige stemme har også vakt interesse her i Danmark hos Venstres kommunalordfører Carl Holst.

- Bør valgretsalderen være 18 år i Danmark, når man på søndag i Slesvig-Holsten kan stemme som 16-17 årig? Vi er jo lidt i gang på den måde, at 17-årige nu kan begynde at erhverve sig kørekort. Så lad os se på det og være åben overfor det hele, siger han til TV SYD.

Fredag aften blev spørgsmålet debatteret af Dansk Folkepartis kommunalordfører, Susanne Eilersen, og Andreas Højmark, der er næstformand for Dansk Ungdoms Fællesråd, se debatten her i videoen herunder: