Demente kan også danse

Demente får det bedre, hvis de danser.

På OK-Plejecentret Dreyershus i Kolding har de gode erfaringer med demente, der deltager i dans.

Det er sygeplejerske og demenskonsulent Susanne Rishøj, der har udviklet konceptet ?Erindringsdans?.

- Vi oplever en meget stor glæde hos deltagerne og mærker, hvordan flere af beboerne pludselig liver op. Den opløftede stemning kan mærkes i dagene efter på plejehjemmet, fortæller Iben Corydon fra OK-Plejecentret Dreyershus i Kolding.

- Mennesker med en demenssygdom har ofte en relativ god hukommelse for episoder der ligger tilbage i tiden, ligesom bevægelser som eksempelvis dansetrin kan blive hængende i hukommelsen. Med musikken og trinene kan Erindringsdans åbne op for gode minder og give demente en succesfuld oplevelse i socialt samvær med andre, fortæller Susanne Rishøj.

Nu bliver Erindringsdans til et projekt på i alt 180 plejecentre fordelt på 30 kommuner over hele landet. Projektet løber frem til den 30. september 2016.

 

 

  •  Erindringsdans er et koncept, der blev udviklet i 2008 af sygeplejerske Susanne Rishøj, og som består af flere dansesessioner af 1 times varighed, der er målrettet mennesker med en demenssygdom, bosiddende på plejecentre.
  •  Konceptet tager udgangspunkt i reminiscensmetoden, der systematisk anvender minder og erindringer, som et bidrag til at genopvække eller forstærke følelsen af personlig identitet og selvværd hos svage ældre, herunder mennesker med demens.
  •  Erindringsdans er let at iværksætte og har en positiv og afsmittende effekt i forhold til at skabe livsglæde.
  •  Erindringsdans er en aktivitet, der styrker sociale relationer mellem beboere, personale, pårørende og frivillige.