Fra drøm til ønske: Den bedste gave på vej til grænselandet

Grænselandet er et enestående eksempel til verden. Kulturministeren ønsker, at det bliver optaget på Unescos liste over immateriel verdensarv.

Kulturministeriet indstiller det dansk-tyske grænseland til at blive optaget på Unescos liste over såkaldt immateriel verdensarv. Det vil i givet fald være den første danske lokation på listen.

- Livet i grænselandet er unikt, siger kulturminister Mette Bock. Det samarbejde, der har været mellem mindretal og flertal på begge sider af grænsen, er i en verden med store grænsekonflikter en kæmpe inspiration, og det burde den være i højere grad, siger kulturminister Mette Bock i begrundelsen.

Den bedste gave

Hvis Unesco ender med at anerkende Danmarks ønske, vil grænselandet komme på listen i 2020, som er hundrede-året for mindretallenes fødsel på begge sider af grænsen.

- Jeg kan ikke forestille mig en bedre gave til grænselandet end at blive anerkendt af Unesco, siger kulturminister Mette Bock.

Unesco har også en materiel liste over verdensarv, hvor bl.a. Vadehavet og Kongernes Jelling er med, men det vil i givet fald være første gang, at Danmark kommer på Unescos liste over immateriel verdensarv.

Unesco er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation.

Arbejdet med at komme på listen har stået på i årevis. I 2016 udtrykte daværende kulturminister Bertel Haarder ønske om det.