Den mandlige strikkedommer: Strik er vildt og voldsomt

Vithard Villumsen er den ene af to dommere i Den Store Strikkedyst sæson 3.

Vithard Villumsen er for tredje gang dommer i ”Den Store Strikkedyst” på TV SYD PLUS.  Han er 37 år, uddannet afspændingspædagog og har i strikkekredse titel af ”Price of Knitting” – prins af strikketøj. Det er noget af en titel, men han har gjort sig fortjent til den. 
Han har altid strikket, og han vil leve af at strikke. Det kan han ikke endnu, men det kommer. 
Et lille kig i hans kalender viser, at han er godt på vej. Der er kurser for begyndere og øvede, der er foredrag og workshops, og det foregår over hele landet og i det store udland. Og det var netop i udlandet, det hele tog fart. 

Vitard Villumsen er dommer i Den Store Strikkedyst sæson 3.
Vitard Villumsen er dommer i Den Store Strikkedyst sæson 3.
Foto: Wasabi Film

Et tilfælde i London
Han sidder ved et museum i London med nogle venner og får en kop kaffe. Samtidig er han i gang med at strikke på et fint hulmønster til venindens brudekjole.  En kvinde går forbi, hun har et sjal i et ligeledes fint hulmønster på. Og så er fremtiden i gang. Kvinden henvender sig, hun er redaktør på et japansk håndarbejdsblad, og Vitard bliver inviteret til Kyoto i Japan for at fortælle om skandinavisk strik. Det foredrag høres af en kvinde fra Californien, og VIttard inviteres derover for at holde foredrag.  Og så kører det ellers. 

Inden han nåede så vidt, arbejdede han for strikkedesigner Britta Wilfert. Han var ekspedient i hendes garnbutik på Frederiksberg, han lavede afspændingsøvelser på DVD, og han skrev opskrifter til håndarbejdsblade.

Vilde design
I dag laver han mønstre til garnbutikker og til et britisk magasin. Vithard Villumsen laver sine egne designs, for hvem har sagt, at sweatre altid skal ha’ to ærmer? Han får sine idéer alle mulige steder fra: Naturen, bygninger, facader og det nyeste er en t-shirt inspireret af striberne på vejene.

Strik for ham er sjovt, det er en leg, det skal undersøges og udfordres.
Han er glad for programmet ”Den store Strikkedyst”. Det er vigtigt, mener han, at vise, at strik ikke kun er pussenuttet, at det ikke kun er for bedstemødre med de hjemmestrikkede sokker. Ude i verden strikker de meget andet, de strikker af bly, og de strikker af isoleringsmateriale. Strik er vildt og voldsomt, og det er magisk, hvad man kan gøre med to pinde og en snor.

Vitard Villumsen er dommer i Den Store Strikkedyst sæson 3.
Vitard Villumsen er dommer i Den Store Strikkedyst sæson 3.
Foto: Wasabi Film

Samme sprog
Og det gode ved strikkere er, at de snakker sammen, de sludrer, de er interesserede.  Strik giver venner, og strik er et sprog, som alle forstår.  
Det er også det, vi har set under optagelserne til ”Den store Strikkedyst”. Deltagerne kender ikke hinanden på forhånd, men der går ikke lang tid, før der sludres højlydt – især i pauserne. Det er det, strik også kan.

Vithard Villumsen

Alder:          37 år
By:                 Hammel

Når jeg strikker, så …
Undersøger jeg garnets og strikningens muligheder. Jeg afprøver sammensætninger af teknikker i forskellige materialer, helst nogen hvorom det siges, at det ikke kan lade sig gøre.
- og så stresser jeg af. Strik er en god metode til lige at melde sig ud af hverdagens stress, bare et øjeblik.
Jeg er med i Den Store Strikkedyst, fordi …
Det er vigtigt at vise verden, hvor fantastisk strik er, hvor meget strik kan, og at strik ikke bare er en sweater (der kradser) i julegave eller bedstemors hjemmestrikkede sokker. Strik er og kan mange ting, og det vil jeg være med til at vise folk hjemme i stuerne.
Det mest overraskende ved at være med i Den Store Strikkedyst var, at …
Den store udvikling, som deltagerne gennemgår i løbet af programmerne, og efter kameraet er slukket. For de fleste medvirkende er der et før strikkedysten og et efter strikkedysten. 
Når jeg køber (mere) garn, siger min familie …
”spændende” og ”god fornøjelse”
Det, der karakteriserer mig som strikker, er, at jeg …
forsøger at nedbryde mure og afsøger grænser, samtidig med at det færdige resultat ser godt ud og har en funktion.
Det strikketøj, som jeg er allermest stolt af, er …
det første design står altid hjertet nærmest; en rød cardigan, hvor opskriften blev bragt i Hendes Verden. Ellers er jeg meget stolt over de strikketøjer, der senere er blevet til kitsene i min webshop.
Det helt specielle ved strikkere er, at de ...
Der er et særligt bånd blandt strikkere. De møder altid hinanden med venlighed og nysgerrighed, og selvom de ikke taler samme sprog, så deler de viden, ideer og teknikker med hinanden. Strikkere er et hjælpsomt folkefærd.
Skal jeg forkæle mig selv …
sætter jeg mig med en god kop the, en spændende strikketøj og interessant podcast. 
Hvis jeg måtte tage tre ting med på en øde ø, skulle det være …
’Trækopfuglens krønike’ af Haruki Murakami, et visitkort og en keramikovn. Strikkepinde og garn må kunne laves af de planter, der vokser på øen.
Hvis jeg skal nævne et forbillede, må det være … *
Nick Cave (ikke musikeren) som omsætter alle slags materialer til skulpturer, der har funktion og er utroligt smukke, rørende, fantasifulde og fortryllende. 
Min bedste egenskab er …
min barnlige nysgerrighed og min evne til at bruge den kreativt.
Jeg kunne godt drømme om, at jeg var mere …
struktureret
Hvis der er noget, jeg vil ønske for fremtiden, så er det …
at flere politikere og beslutningstagere lærer at strikke.