21-årige Ayan fik psykologhjælp i gymnasiet: - Der er et stort pres

Flere gymnasier har de seneste år afsat ressourcer til psykologer og coaches, der skal hjælpe elven. Ayan Ali fik hjælp af en gymnasiepsykolog.

21-årige Ayan Ali er på vej ind på sit tidligere gymnasium. Hun forlod Kolding Gymnasium for halvandet år siden, og det er første gang, hun er tilbage.

Hun er der for at mødes med gymnasiepsykolog Tine Elvekjær, som hun igennem sin gymnasietid har tilbragt mange timer sammen med.

quote

Jeg følte ikke, jeg havde kontrollen over mit eget liv.

Ayan Ali. 

Første gang, Ayan Ali fik kontakt med Tine Elvekjær, var i 2.g. Hun havde for meget fravær, så en studievejleder trak hende til side. Vejlederen var bekymret for, om hun kunne klare gymnasiet. Hun blev henvist til skolens psykolog.

- Jeg kunne ikke forklare, hvorfor jeg havde så meget fravær, så de mente, det var en idé at snakke med Tine, fortæller Ayan Ali her små tre år efter.

Efter samtalerne med Tine Elvekjær har Ayan Ali dog ikke længere noget problem med at sætte ord på problemerne.

- Jeg havde social angst, og jeg havde det meget svært socialt. Når jeg kom hjem fra en skoledag, så ville jeg være helt udmattet, så jeg ikke havde motivation til noget. Jeg følte ikke, jeg havde kontrollen over mit eget liv.

Tine Elvekjær og Ayan Ali sidder, som de har gjort mange gange før i Tine Elvekjærs lokale på Kolding Gymnasium.
Tine Elvekjær og Ayan Ali sidder, som de har gjort mange gange før i Tine Elvekjærs lokale på Kolding Gymnasium.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

Gymnasiepsykolog på tredje år

Tine Elvekjær er tilknyttet Kolding Gymnasium på tredje år. Hun er ansat i en deltidsstilling som psykolog, og hun har elever nok, der efterspørger psykologhjælp, til at hun kan fylde sin kalender. Nogle venter på at kunne komme til.

- Jeg har mærket efterspørgslen fra den første dag, forklarer Tine Elvekjær.  

Og det er hun ikke den eneste, der kan. De seneste år har flere skoler og gymnasier tilknyttet studiecoaches og psykologer, der snakker med eleverne. Seneste eksempel er Haderslev Katedralskole, der har ansat en psykolog. På samme måde er gymnasiepræster også begyndt at holde samtaler med unge.

Kolding Gymnsium er bare et af flere gymnasier, der har ansat gymnasiepsykologer.
Kolding Gymnsium er bare et af flere gymnasier, der har ansat gymnasiepsykologer.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

På Kolding Gymnasium er det altid studievejlederne på skolen, der henviser de unge til Tine Elvekjær. Udgangspunktet er som regel, at deres problemer påvirker skolegangen. Tine Elkjærs opgave er at finde ind til roden af problemet og på den måde sikre, at eleverne får nemmere ved at passe sin skole.

- Eleven kommer og fortæller om sin problemstilling. Så forsøger jeg at scanne elevens problemer, for de kan jo være mangfoldige, og så udvælger jeg en problemstilling, som jeg kan arbejde med her og nu.

- Det går ud på, om jeg kan lave en lille ændring for en gymnasieelev, sådan at den person føler, at vedkommende fik lidt mere energi, gejst og tro på sig selv. De skal føle, det er muligt at komme videre.

Hun oplever tit, at eleverne især føler et indre pres.

- Forestillingen, om hvordan man skal være i alle livets forhold, kan sommetider føre til et mindre sammenbrud. Man skal kunne klare familien, vennerne og sociale medier samtidig med, man skal klare skolen.

- Jeg troede ikke, jeg havde brug for det

Det pres, kender Ayan Ali godt.

- Jeg er selv en mønsterbryder, og det er de fleste af mine veninder, så der er et stort pres for, at vi skal komme igennem gymnasiet, beretter Ayan Ali.

I og med det er halvandet år siden, at Ayan Ali kunne tage sin studenterhue på og fejre, at hun var færdig med gymnasiet, så har hun ikke længere kontakt med Tine Elvekjær. Men værdien af deres samtaler er fortsat stor for den 21-årige kvinde, der nu læser multimediedesign.

Ayan Ali havde social angst.
Ayan Ali havde social angst.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

- Hun har haft en stor betydning. Jeg tror ikke, jeg havde været den person, jeg er i dag uden hende. De råd, hun har givet mig, er ikke kun råd til skolen. Det er råd, jeg tager med i livet.   

Hun vil anbefale andre at tage imod tilbuddet om en gymnasiepsykolog.

- Jeg troede ikke selv, jeg havde brug for det. Der er mange, der tror, at deres mentale problemer ikke er så seriøse, for man kan jo ikke se det. Man tror, man er den eneste, der har de her problemer. At man selv skal tage sig sammen. At der er nogen, der kommer og fortæller en, at det er et seriøst problem, det har man brug for.  

Ayan Ali læser nu multimediedesign.
Ayan Ali læser nu multimediedesign.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD