Film fastholder interesse for besættelsen

I midten af halvfemserne mente nogle, at interessen for Danmarks besættelse og 2. verdenskrig ville forsvinde ligeså stille. Men sådan er det ikke gået.

I 1995 blev 50-året for Danmarks befrielse markeret. Dengang var forudsigelserne om danskernes historieinteresse ikke ligefrem positive.

- Man mente, at interessen for tiden omkring besættelsen, krigen og befrielsen ville dø ud. Men det er faktisk gået lige modsat, siger Henrik Lundtofte, der er leder af Sydvestjyske Museers Historiske Samling fra Besættelsestiden, til TV SYD.

Det er blandt andet film som Flammen og Citronen, Hvidstengruppen, 9. april, Fuglene Over Sundet og Under Sandet, der tager udgangspunkt i besættelsen og 2. verdenskrig, der har trukket folk op af sofaen og ind i biograferne.

- Filmene er blevet set af rigtig mange mennesker. Det har været med til at generere og fastholde interessen omkring perioden. Oveni kommer så dokumentarfilm i TV og en strøm af bøger, siger Henrik Lundtofte.

Han oplever, at der efter nogle års stilstand er en voksende interesse for historien.

- Det kan måske skyldes, at vi lever i den her kaotiske tid med en globaliseret verden, som forandrer sig med en enorm hastighed. Dér er det måske meget naturligt, at man søger tilbage og kigger på sine rødder og hvor man kommer fra, siger Henrik Lundtofte.

TV SYD sender i torsdagens sene nyhedsudsendelse direkte fra lysfesten i Haderslev, der er en markering af befrielsen.