Desperat butikskæde bryder loven: - Det her er et nødråb

Firmaet Humac, der sælger smartphones og andet dyrt elektronisk udstyr, har taget desperater midler i brug i forsøget på at stoppe massivt tyveri fra butikkerne.

Michael Bech, der er direktør i Humac, er desperat.

Alene i løbet af de seneste tre måneder har butikskæden fået stjålet dyrt elektronisk udstyr for omkring 300.000 kroner. 

Tyverierne er anmeldt til politiet, men tyveknægtene er endnu ikke fundet. Nu er tålmodigheden brugt op hos Michael Bech:

- I lang tid har vi holdt os for gode til at dele en optagelse på Facebook. Men nu er bægeret fyldt, og vi kan ikke acceptere det længere. Derfor offentliggør vi nu billeder af butikstyveri, siger han til TV SYD.

Et nødråb

Humac har delt videoovervågningsbilleder på firmaets Facebook-side af et tyveri fra butikken i Kolding den 27. december og et tyveri fra butikken i Vejle bare en dag senere.

Michael Bech er udmærket klar over, at det er ulovligt. Men når politiet endnu ikke har fundet gerningsmændene, og det har stået på i tre måneder, ser firmaet ingen anden udvej end at forsøge at stoppe tyverierne selv.

- Det her er et nødråb og et spørgsmål om desperation. Vi skal bruge offentligheden til at stoppe dem. Nok er nok, siger Michael Bech, som samtidig forsikrer, at man ikke kan se andre lovlydige kunder på videoerne, der er lagt ud.

Butiksindehaver i Aabenraa risikerer fængselsstraf

Humacs direktør er ikke den eneste, som har taget ulovlige metoder i brug, når tyverierne har taget overhånd, og politiet ikke er i stand til at hjælpe butiksindehaverne.

TV SYD besøgte Vibeke Knudsen, der er indehaver af Ønskebørn i Aabenraa, den 19. december, efter at hun havde lagt en video ud på forretninges Facebook-side af et tyveri.

Butiksejer Vibeke Knudsen forklarer, hvordan det føles at skulle betale for de stjålne varer af egen lomme.
Video: Jørgen Guldberg, TV SYD

Hun har over en toårig periode fået stjålet varer til en værdi af omkring 250.000 kroner. Tyverier, som forsikringsselskaberne ikke dækker. 

- Vi skal sende et signal om, at butikken ikke er et tag-selv-bord. Det er penge, der ryger ud af min lomme hver evig eneste måned, fortalte Vibeke Knudsen.

Efter videoen blev offentliggjort, vendte tyven tilbage med et brev og en konvolut med penge for det stjålne sengetøj.

- Jeg er parat til at gøre det her igen, også selvom det er ulovligt, og jeg kan blive straffet for det, lød det fra Vibeke Knudsen.

- Tyven har truffet et valg om at stjæle

Også Humacs direktør er parat til at gå langt for at få stoppet tyverierne i hans butikker.

- Tyven har truffet et valg om at stjæle. Han ved udmærket godt, at der er videoovervågning i butikkerne. Så jeg har ikke meget tilovers for den her butikstyv, siger Michael Bech.

Michael Bech medgiver, at han og de ansatte i hans butikker ville kunne sikre produkterne bedre ved at låse dem inde, men det vil gå ud over lovlydige kunder, mener han.

- Alt, hvad der står fremme, er muligt at stjæle. Men at låse det inde er ikke rimeligt for de kunder, der gerne vil se og købe et produkt. Det forringer den oplevelse, vi gerne vil give, hvis en iPhone fx skal hentes frem fra en bankboks, siger han.

TV SYD har i dag talt med vagtchefen hos Sydøstjyllands Politi, der bekræfter at tyverierne i Humacs butikker i Kolding og Vejle er anmeldt. Vagtchefen oplyser samtidig, at man ikke har modtaget anmeldelse vedrørende Humacs ulovlige deling af overvågningsvideoer.

Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter, at der også ligger en anmeldelse om forsøg på tyveri fredag den 28. december fra Humacs butik i Esbjerg.