Det er blevet cool at være industritekniker

Det er svært at lokke de unge til at uddanne sig til industriteknikere. Men et samarbejde mellem erhvervskolen i Vejle og lokale virksomheder har tredoblet antallet af nye elever.

Skal man begynde på en ungdomsuddannelse til sommer, skal ansøgningen være underskrevet onsdag.

Sidste år søgte 75 procent af 9. og 10. klasse eleverne ind på gymnasiet, men i trekantområdet prøver man at gøre op med den tendens.

25 konkurrende virksomheder er nemlig gået sammen med Vejle Kommune og Syddansk Erhvervsskole for at lokke flere unge til at blive industriteknikere. Og det har virket.

quote

Det betyder jo, at når jeg er færdigudlært, så er det noget af det nyeste udstyr, jeg er uddannet i.

Mike Boye, industritekniker-studerende

17-årige Mike Boye fra Fredericia er en af dem, der lige er startet på industriteknikeruddannelsen i Vejle. Han blev lokket til uddannelsen af udsigten til en læreplads, nyistandsatte lokaler på skolen og det nyeste udstyr at øve sig på.

- Det betyder jo, at når jeg er færdigudlært, så er det noget af det nyeste udstyr, jeg er uddannet i frem for gamle maskiner, som alligevel snart bliver kasseret. 

Initiativet til at opgradere uddannelsen blev taget af industrivirksomheden Flextek i Hedensted.  Tilbage i 2014 manglede virksomheden akut mandskab. Derfor besluttede direktøren sig for selv at gøre noget for at få fat i de unge.

- Vi var 15-20 virksomheder, der startede det her support-team op. Vi lovede skolen at profilere uddannelserne, hvis de moderniserede deres uddannelsesfaciliteter, siger direktør i Flextek, Henning Dam.

I samarbejde med Vejle Kommune fandt Syddansk Erhvervsskole otte millioner kroner, og det har nu båret frugt. På to år er antallet af nye elever tredoblet, mens supportteamet er vokset til 80 virksomheder, der nu samarbejder med seks erhvervsskoler.