Murermester om tyveri fra biler: - Det er irriterende

Robin Poulsen har for tredje gang inden for kort tid haft indbrud i en af sine håndværkerbiler. Dyrt værktøj til 40.000 kroner er stjålet fra en bil.

Murermester Robin Poulsen har i weekenden endnu en gang haft indbrud i en af sine firmabiler fyldt med værktøj. Det er tredje gang inden for to måneder.

quote

Det er et meget stort irritationsmoment at møde ind mandag morgen, og så er der en mand, der ikke kan køre ud og arbejde, fordi bilen er tømt af en tyveknægt.

Robin Poulsen, murermester, Bramming

- Det er et meget stort irritationsmoment at møde ind mandag morgen, og så er der en mand, der ikke kan køre ud og arbejde, fordi bilen er tømt af en tyveknægt, fortæller Robin Poulsen.

Det er også dyrt. Denne gang blev der stjålet værktøj for omkring 40.000 kroner.

Ifølge Syd- og Sønderjyllands politi er er det typisk dyrt el-værktøj indbrudstyve går efter, når de bryder ind i bilerne, og de har forholdsvis let spil.

- Problemet med varebiler fyldt med dyrt værktøj er, at de er alt for lette at komme ind i, og der er stor gevinst. Det frister mange tyveknægte over evne, da tingene er meget lette at afsætte, hvilket betyder, at vi får mange tyverier, siger Christian Østergård, der er fungerende vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi, og som står for en succesfuld forebyggelseskampagne mod indbrud i håndværkerbiler i Syd- og Sønderjyllands Politikreds.

quote

Det er ikke raketvidenskab at sikre bilerne bedre, og det skal vi have lært håndværkerne med nogle simple adfærdsændringer.

Christian Østergård, vicepolitiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politi

Det er let at forebygge tyverierne

Det er nemlig lykkes politikredsen, som den eneste i landet, at sænke antallet af tyverier fra varevogne markant. Tyverierne eksploderede i 2017, men nu i de første ni måneder af 2018 er antallet af anmeldelser faldet med hele 43 procent.

- Det er ikke raketvidenskab at sikre bilerne bedre, og det skal vi have lært håndværkerne med nogle simple adfærdsændringer, siger Christian Østergård. - Blandt andet er et godt råd at mærke værktøjet - med synlig eller usynlig mærkning.

Og så tager politiet simpelthen ud og forklarer håndværkerne, hvad de kan gøre for at forhindre de mange indbrud - et tilbud Robin Poulsen har tænkt sig at tage imod.

- Vi vil blandt andet blive bedre til at tømme vores biler for dyrt værktøj, og ikke efterlade det i bilerne om natten, og så kommer politiet ud til os og vil forklare vores folk, hvordan vi kan sikre os bedre i fremtiden.

GODE RÅD FRA POLITIET

  • Tænk over hvor du parkerer din varebil. Du kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker på befærdede steder med god belysning, hvor nogen kan holde øje med køretøjet, og tyven dermed overvåges.
  • Tænk over hvad du har med i bilen. Værktøjet placeres, så det ikke er synligt udefra - om muligt fjernes dyrt værktøj fra bilen og opbevares et sikkert sted. Af samme årsag må førerkabinen aldrig fungere som et tillokkende udstillingsvindue for svage sjæle.
  • Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til værdierne i bilen, jo bedre. Firmaerne kommer langt ved at sørge for, at varebilen altid er forsvarligt låst, og at tyven ikke kan komme ind i bilen uden en nøgle.
  • Mærk dit udstyr – synligt og/eller usynligt, så det tydeligt kan spores tilbage til virksomheden.
  • Dyrt værktøj kan udstyres med GPS-tracker.
  • Sæt piktogrammer udvendigt på varebilen, så tyven tydeligt kan se, at køretøjet er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Beskriv en sikringspolitik så det blandt andet står klart, at uvedkommende ikke får kendskab til, hvor værdifuldt værktøj m.m. befinder sig.
  • Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.
  • Anvend eventuelt tv-overvågning - efter reglerne i lov om tv-overvågning - alarm eller GPS.