TV der bevæger dig

Det første mel fra Dybbøl Mølle

01:58

Værsgo'. Her er det første mel fra Dybbøl Mølle.

1 af 2

Sønderjylland får en af de gamle møller tilbage - endda Dybbøl Mølle. Snart kan vi købe Dybbøl-mel til de hjemmebagte brød.

Fabrikant Mads Clausens Fond og Ejnar og Meta Thorsens Fond har været med til at skabe det økonomiske grundlag for, at Dybbøl Mølle kommer til at male igen. Den har stået stille siden 1990, men de gamle kværne er restaureret. I dag kom de igen i gang, og de første hjemmebagte rugbrød blev skåret for.

Mel og opskrift

Møller Steen Jørgensen har eksperimenteret med kornsorter og brødbagning. Han vil sælge mel, som er malet med kærlig hånd og starter derfor en produktion af både hvedemel og rugmel. Det hele skal sælges som en færdigpakke med mel og surdej til to rugbrød. En let forståelig opskrift følger naturligvis med.

Dybbøl-mølleren accepterer kun korn af fremragende kvalitet, og dette har han fundet ved Durup Mølle i Salling. Første sending med fuldkorn produceret uden strå-forkorter er kommet.

Opskriften er i løbet af vinteren udviklet sammen med pensioneret bagermester Aage Mathiesen fra Sønderborg. Mange rugbrød blev det til, før den rette opskrift var fundet.

Kom - og vær med!

Men alt dette kan møller Steen Jørgensen ikke klare selv. Han har brug for frivillige og vil derfor stifte et Dybbøl Møllelaug. Han efterlyser mølle-entusiaster, som vil hjælpe med til at gøre den historiske mølle levende.

Produktion af mel vil være en del af formidlingen på Dybbøl Mølle og skal derfor foregå på særlige dage i sæsonen og selvfølgelig i møllens åbningstid.

Ved siden af møllen ligger den gamle møller-bolig. Den er også restaureret, og her er det A.P. Møller-fonden, der har givet det store bidrag. Møller-huset er i dag arbejdsplads for medarbejderne ved Dybbøl Mølle.

TV SYD besøger møllen kl. 19:30.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden