Det sagde de dengang om åbne grænser - det siger de nu

Tyskerne fortsat vrede over, at vi indfører grænsekontrol fra næste uge.

Det sagde dengang om ophævelsen af grænsekontrollen den 25. marts 2001:
 
Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti:
 - Når man afskaffer kontrollen, bliver konsekvenserne naturligvis, at der kommer flere fremmede til Danmark, og den internationale kriminalitet i landet øges.

Hans Heinrich Hansen, formand for det tyske mindretal i Danmark.
- Det har vi ventet på siden 1920.

Anke Spoorendonk, SSW-landdagsmedlem:
- Jeg spadserer mange ture her i det smukke område, når jeg har fri, og det bliver da dejligt at kunne fortsætte ad stien her ind i Danmark uden at behøve at vise pas. Man må ikke undervurdere den psykologiske værdi i den åbne grænse. Vi føler os lidt friere nu.

Peter Christensen, formand for Venstres Ungdom:
- Vi vil ikke overlade det til Pia Kjærsgaard at fortælle sønderjyderne, hvad vi skal mene. Hun taler om frygten for de fremmede, men vi er overhovedet ikke ved at dø af skræk.

Gösta Toft, formand for Grænsependlerforeningen:
- Jeg har ofte tænkt, at det der med at vise pas er da noget værre pjat. Man bor tæt på grænsen og krydser den hver dag. Alligevel skal man rykke ud med passet hver anden dag. Det er da virkelig overflødigt, og det bliver vi heldigvis fri for nu.

Kristian Jensen, Venstre:
 - Dette er en historisk dag for friheden. Det traditionelle sammenrend af nationalister frygter, det er enden på danskheden. Men at være dansk er ikke et spørgsmål om grænsepæle og paskontrol.

Carl Holst (V), amtsborgmester i Sønderjylland:
- For os får det den positive følgevirkning, at nogle hidtil lukkede grænseovergange åbnes, og det fremmer naturligvis mobiliteten på tværs af grænsen. Vi har en forventning om at kunne tiltrække mere arbejdskraft, når det bliver lettere at passere grænsen.
 
Det siger de nu om Danmarks øgede grænsekontrol:

Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti:
- Der bliver kontrol til lands, til vands og i luften.

Claus Hjort Frederiksen (V), finansminister:
- Baggrunden er, at vi har konstateret en stigning i den grænseoverskridende kriminalitet. Narko, østbander, menneskesmugling, smugling af penge og så videre. Det vil vi gerne dæmme op for med øget grænsekontrol.

Daniel Cohn-Bendit, leder af den grønne gruppe i EU-Parlamentet, til Spiegel Online:
- Danskerne må bestemme sig. Mener de det alvorligt med grænsekontrollen, så må de ud af Schengen-området. Men så skal de også selv have visum, når de vil rejse gennem Europa. Ét visum for hvert land.
 
Guido Westerwelle, Tysklands udenrigsminister:
- Vi må ikke her i dag sætte det på spil, som vi har brugt årtier på at udvikle i EU til gavn for borgerne. Den frie bevægelighed og Schengenaftalen er vigtige resultater af den europæiske forening, og det må der ikke stilles spørgsmål ved.

Connie Hedegaard, klimakommissær i EU:
- Danskerne skal være opmærksomme på, at den her diskussion handler ikke kun om at overholde Schengen, personkontrol og åbne grænser. Det handler også om fri bevægelighed for varer, det indre marked. Med andre ord er vi helt inde i kerneværdierne.

Jens Rohde (V), medlem af EU-Parlamentet, til Berlingske Tidende:
- Vi skal ikke alene overholde det juridiske i Schengenaftalen. Vi skal også overholde ånden i Schengen, nemlig at frie mennesker har en grundlæggende ret til at bevæge sig på tværs af grænser.