Det siger børnene i sag om vanrøgt og mishandling

Et forældrepar fra Horsens-området er tiltalt for at have misrøgtet og mishandlet deres seks børn. I dag blev referatforbuddet i sagen ophævet, efter at Horsens Folkeblad for over en uge siden kærede byrettens afgørelse til landsretten.

Sagen mod forældreparret fra Horsens-egnen begyndte i Retten i Horsens tirsdag den 3. marts. Indtil i dag har det været umuligt at referere fra retssagen på grund af referatforbuddet, men i dag afgjorde Landsretten, at der ikke er grundlag for at opretholde referatforbuddet.

I løbet af retssagens fire første dage er både forældrene og parrets seks børn blevet afhørt.

Den ældste datter blev allerede på sagens første dag afhørt bag lukkede døre ? og uden forældrenes tilstedeværelse ? om det påståede seksuelle misbrug, som angiveligt fandt sted da datteren var 13 år gammel.

Ifølge anklageskriftet skulle faderen i fem tilfælde have haft samleje med datteren, og et ukendt antal gange skulle han have haft ?anden seksuel omgængelse? med hende. I Retten forklarede den ældste datters ene søster, at hun engang havde set faren barbere søsteren under armene på badeværelset. Hun havde også set søsteren stå uden bluse på i stuen, hvor faren var til stede. Dengang episoderne fandt sted, tænkte hun ikke videre over det. hun forklarer, at det først var da søsteren kom frem med anklagerne mod faderen, at hun blev klar over, hvad episoderne måske betød.

De andre søskende forklarer i retten, at de ikke har set eller oplevet noget, som kunne tyde på seksuelle overgreb.

I retten fremsættes anklagerne mod forældreparret udelukkende af den ældste datter og en af hendes yngre søstre. Den yngre søster forklarer, at børnene igennem deres opvækst har haft mange pligter derhjemme. Og blev pligterne ikke udført, som forældrene ønskede, så fik børnene lussinger, knytnæveslag og spark. Hun beskriver en opvækst, hvor både psykisk og fysisk vold var almindelig, og hvor børnene ikke måtte deltage i sociale aktiviteter ? som fødselsdage og fester.

Samme datter forklarer også, at hun har set den yngste søster blive truet med en kniv mod struben af moren. Den yngste søster benægter dog, at det er sket. Hun forklarer også at børnene mange gang er blevet tvunget til at spise deres eget opkast. Også denne anklage benægtes af de fire øvrige søskende.

Sagen begyndte at rulle i foråret 2012, da denne søster valgte at betro sig til en lærer, som efterfølgende involverede både Horsens Kommune og Politiet. Herefter blev børnene i en periode på cirka et halvt år fjernet fra hjemmet og placeret på en institution. De tre yngste børn er nu hjemme hos forældrene igen.

Sagen igennem har anklager Dorthe Laursen læst op af politirapporter, hvor de børn, der nu nægter at der har været noget galt i hjemmet, har fortalt politiet om nogle af de oplevelser, som to af søstrene har vidnet om i Retten. I retten forklarer børnene, at de er blevet truet til at sige usande ting til politiet af de to søstre og den ældste søsters kæreste.

Vores reporter har fulgt retssagen. Du kan høre meget mere fra hende i aftenens udsendelse kl. 19.30.

 

FAKTA:

De tiltalte i sagen er et forældrepar fra en by ved Horsens. Forældrene er 51 år.

Ifølge politiet har forældrene vanrøgtet og mishandlet deres seks børn -
der i dag er i alderen 11 til 25 år.

Forældrene er anklaget for at have udsat børnene for vold - blandt andet
i form af knytnæveslag og spark. Forældrene er blandt andet også tiltalt
for at have tvunget børnene til at spise deres eget opkast og gammelt
mad.

Derudover er faren tiltalt for gentagne tilfælde af samleje og andre seksuelle overgreb mod én af sine døtre, der dengang var 13 år.Overgreb og mishandling har ifølge anklageskriftet stået på i en periode på 23 år - fra 1989 og frem til 2012.