Blå Kors: Det skærer i hjertet, når tyve tømmer containeren

Danske genbrugs-containere bliver ofte tømt af tyve. Natten til tirsdag blev tre polakker anholdt efter at have tømt containeren hos Blå Kors i Sædding.

TV SYD har i løbet af det seneste år flere gange fortalt, at polakker viser stor interesse for genbrugstøjet, som afsættes i hjemlandet.  Tyverierne er et problem for organisationerne, som sælger det bedste tøj og formidler overskuddet til udsatte.

- Det skærer i hjertet, når det sker. En butik som vores, der skal hjælpe de udsatte, så er det usmageligt, når folk tager de ting, der er doneret til os, siger daglig leder Martin Mailand Knigge, Blå Kors i Sædding.

Polakkerne blev spottet af et vidne, og de havde mere tøj i bilen, da de blev stoppet af politiet på motorvejen.

- De har haft en person nede i containeren. Han har fået tøjposerne ud – og så er han vippet ud igen, når den er tømt, fortæller Martin Mailand Knigge til TV SYD.

quote

Det skærer i hjertet, når det sker. En butik som vores, der skal hjælpe de udsatte, så er det usmageligt, når folk tager de ting, der er doneret til os.

Martin Mailand Knigge, daglig leder, Blå Kors, Sædding

Organisationerne har de senere år ofret mange penge på at tyverisikre containerne. Bl.a. ved at gøre åbningen mindre. Men alligevel lykkes det ofte at få en person ned i containerne.

Også et problem for andre organisationer

TV SYD har talt med tre store organisationer, og alle bekræfter, at tyverierne er et problem. Det har været konstant de senere år.

Røde Kors har 1500 tøj-containere.

- Vi har heldigvis fået et samarbejde med politiet om at forebygge tyverierne. For få år siden betragtede politiet det nærmest som affald, siger chef for genbrug, Tina Donnerup, Røde Kors.

UFF Humana har 900 containere. Else Hanne Henriksen, daglig leder i UFF, siger, at der ikke findes tal for, hvor meget der stjæles.

- Vi ved jo ikke, hvor meget folk kommer i containerne. Men vi registrerer altid vægten på tøjet og er godt klar over, at hvis der kun ligger fem kilo i en container, som normalt indeholder 50 kilo, så er der noget galt, siger hun til TV SYD.

quote

- Vi har heldigvis fået et samarbejde med politiet om at forebygge tyverierne. For få år siden betragtede politiet det nærmest som affald.

Tina Donnerup, Røde Kors

Jytte Jensen, chef for genbrug i Blå Kors, bekræfter, at der sker tyverier fra organisationens 180 containere.

- Det er lidt tilfældigt, når vi opdager det. Men vi har også erfaring for, at det er østeuropæere, som sender tøjet hjem.

 

 De tre tyve fra i nat er løsladt. De har fået en bøde. Den er typisk på 3000 kr., oplyser politiet.

Tøjet  er i dag returneret til Blå Kors.

 

Martin Mailand Knigge ved containeren. Tyvene har haft en mand nede i containeren, som ellers skulle være tyverisikret.
Martin Mailand Knigge ved containeren. Tyvene har haft en mand nede i containeren, som ellers skulle være tyverisikret.