TV der bevæger dig

Det skal du gøre ved din have i tørken

Mange ser deres haver gå fra grøn til brun, men er det egentlig nødvendigt at vande plænen? Få tips til haven i det tørre vejr. Foto: Mark Bundgaard, TV SYD

torsdag har vi haft den 11. sommerdag i år, og efterhånden er de danske haver godt tørre. Se her, hvad du skal gøre for at holde liv i haven i sommerdagene.

Solen og sommer har for alvor ramt Danmark, og mens grillmad, strand og rosé nydes, så ser nogle tvivlsomt på deres haver, der bliver mere brune end grønne efter de mange dage med høj sol og ingen nedbør.

Så vi har spurgt anlægsgartner Gertrud Buch fra Sønderjysk Anlægsgartner ved Store Jyndevad ved Tinglev, hvordan man holder liv i haven i tørken.

Læs også To byer i vores område blandt de tørreste i landet lige nu

1. Grønt græs er en smagssag

Det grønne græs bliver hurtigt brunt i varmen, men man behøver ikke at vande det i frygt for, at græsset dør, fortæller Gertrud Buch.
Græsset bliver hurtigt grønt igen, hvis man vander det eller venter på, at regnen vender tilbage. Fordelen ved en brun græsplæne er, at græsset ikke gror, så man ikke skal slå det. 

Blomsterkrukker og bede skal have vand i tørken. Foto: Scanpix/Brian Bergmann

2. Bede og blomsterkrukker skal have vand dagligt og gerne om aftenen 

Bede og blomster skal have vand i varmen for at overleve. Et godt trick er at vande, når planterne ikke er i direkte sollys om aftenen. I skygge åbner bladenes læbeceller sig og dermed får planterne mere ud at vandet, end når de står i sollys.

Er jorden fugtig, skal hækken nok klare sig i solskinnet. Foto: Arkiv

3. Har hækken lange rødder, så behøver den ingen vand.

En ældre hæk kan klare sig gennem tørken uden vand. Hvis jorden er fugtig 30 centimeter nede, så kan hækken klarer sig i 2-3 dage med solskin.

Samtidig så vokser bøg, liguster og nogle andre sorter ikke, når der er tørt, skal der ikke klippes så meget inden Sankt Hans, hvis tørken fortsætter.

Køkken og frugthaven skal have vand dagligt i tørken.

4. Alt nyt skal have vand 

Lige meget om det er hæk, bed eller græs, så skal alt nyplantet have vand dagligt.

 

5. Glem ikke køkkenhaven 

Køkkenhaven skal have vand dagligt, da frugterne er meget udsatte for det tørre vejr.

 

6. Levereglen

Er du i tvivl, så stik en finger i jorden og mærk efter.

 

 

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu