Det skal grænse-soldaterne lave

Fredag har politiet fået assistance fra forsvaret ved grænsen i Sønderjylland. Her kan du få et indblik i, hvilke opgaver soldaterne skal løse.

Fra i dag er danske soldater indsat til tjeneste ved den danske grænse i Sønderjylland. Af taktiske grunde vil politiet ikke oplyse antallet af soldater og hvor mange politifolk, der frigøres ved soldaternes indsats.

Soldaterne skal udelukkende bruges til transport og bevogtning af frihedsberøvede og andre personer, der er i politiets varetægt i forbindelse med grænsekontrollen. Det kan eksempelvis være ved transport til og fra arrester, retslokaler, asylcentre og til sygehuse.

quote

Det er politiet, der er de agerende - og så har de os til at hjælpe og støtte sig.

Kim Kristensen, oberstløjtnant, Hæren

- Det er politiet, der er de agerende - og så har de os til at hjælpe og støtte sig, siger oberstløjtnant Kim Kristensen til TV SYD om soldaternes opgaver. 

Forsvarets folk skal også assistere ved kontrol i tog på vej ind i Danmark.

Det er disse konkrete opgaver, som soldaterne er uddannet til - og ikke direkte indrejsekontrol på grænsen.

Soldaterne er indsat under politiets ledelse. De er udelukkende bevæbnet med forsvarets egne pistoler samt peberspray, håndjern eller strips. De vil bære egen uniform med særligt skuldermærke.

Soldaterne har modtaget uddannelse i magtanvendelse, sikkerheds-visitation, gennemførelse af transporter og bevogtning. De har samme tavshedspligt som politifolk.