Statens Seruminstitut: Det var roskildesyge

Det var roskildesyge, der ramte omkring 50 lærere og studerende på designskolen i Kolding i februar. Det fastslår Statens Serum Institut.

Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut er nu færdige med efterforskningen af et større sygdomsudbrud på Kolding Designskole i slutningen af februar.

En spørgeskema-undersøgelse blandt lærere og studerende viste, at knap 50 personer havde været syge med diarré eller opkast. Prøver fra syv personer indeholdt norovirus.

Undersøgelsen kunne ikke udpege en specifik smittekilde, men flere patienter havde det til fælles, at de havde spist sandwich fra skolens kantine. Det er dog ikke lykkedes at opklare, hvordan sandwichene var blevet forurenet med virus.

- Norovirus, også kendt som roskildesyge, er meget smitsomt, og vi ser ofte sygdomsudbrud fra mad serveret i kantiner og lignende. Heldigvis er det ikke en alvorlig infektion, og som oftest går den over af sig selv i løbet af få dage, siger overlæge Tyra Grove Krause, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, Statens Serum Institut.

quote

Vi har vist bare været særligt uheldige. Heldigvis blev ingen alvorligt syge.

Elsebeth Gerner Nielsen, rektor, Kolding Designskole

Roskildesyge er en af de mest almindelige årsager til akut maveonde. Den viser sig typisk som pludselig opstået kvalme, opkastning og diarré. Virus smitter typisk fra person til person, som regel via en overflade, man rører ved eller en fødevare.

- Vi får aldrig opklaret, hvad der konkret har bragt smitten ind i vores køkken. Vi har vist bare været særligt uheldige. Heldigvis blev ingen alvorligt syge, siger Elsebeth Gerner Nielsen, rektor for Kolding Designskole, til TV SYD. 

Roskildesyge

  • Roskildesyge skyldes infektion med norovirus (og sjældnere sapovirus) og er en af de mest almindelige årsager til akut maveonde verden over.
  • Navnet Roskildesyge skyldes, at sygdommen i Danmark første gang blev beskrevet i Roskilde tilbage i 1936.
  • Symptomerne er typisk pludselig opstået kvalme, opkastning og diarré af få døgns varighed.
  • Er man i øvrigt sund og rask, vil sygdommen ikke være farlig.
  • Roskildesyge (norovirus) er overordentligt smitsomt og giver ofte anledning til udbrud. Sygdommen har en klar sæsonvariation med flest tilfælde/udbrud i vinterhalvåret. Den kaldes også omgangssyge, da den typisk rammer mange på én gang.
  • Smitte sker især i sammenhænge, hvor mange mennesker er samlet indendørs, og ses fx ofte i institutioner, på hoteller, arbejdspladser, hospitaler og krydstogtsskibe.
  • Smitten er hyppigt spredt fra storkøkkener, hvor køkkenmedarbejdere kan være smittet.

(Kilde: Netdoktor.dk)