TV der bevæger dig

DF-succes - Sønderjyder hader ikke fremmede

05:09

Rigtig mange syd- og sønderjyder stemte på Kristian Thulesen Dahl og på Dansk Folkeparti

1 af 2

Kvinde fra Haderslev giver indspark på Facebook i debatten om DF's store sejr i Syd- og Sønderjylland. "Hvor skal man så gå hen?"

Brita Starcke fik nok af de mange grimme kommentarer om Sønderjylland efter Folketingsvalget, der viste at Dansk Folkeparti fik en stor sejr, der blandt andet kom fra de mange stemmer i Syd- og Sønderjylland. Hun greb tastaturet og skrev det her indlæg på Facebook:

(Se hende i TV SYD i aften).

Jeg bor i det gule Sønderjylland, hvor næsten hver tredje stemte DF forleden.

DF's fremgang har sat sindene i kog. Min Facebook flyder over med nedrige ytringer om både DF og Sønderjylland. "Sælg landsdelen til tyskerne". "Nej, det er synd for tyskerne", "Racister" osv.

Personligt elsker jeg at bo i Sønderjylland. Smuk natur, masser af næstekærlighed og billig husleje. Men min kærlighed gør mig ikke blind overfor de udfordringer, landsdelen har.

I vores landsdel er husene tæt på usælgelige, selvom priserne er små, I andre dele af landet er priserne så høje, at vi ikke har råd til at flytte dertil, hvis vi skulle lykkes med at sælge. Det gør det svært at flytte efter job, hvilket er uheldigt, for vores arbejdspladser lukker i stor stil, og der er ikke mange tiltag for at modvirke den udvikling. Samtidig bliver både dagpenge og kontanthjælp forringet, hvilket betyder flere fattige i vores ledighedsramte landsdel. Det forværrer tingene yderligere, for så har færre råd til at støtte lokale virksomheder eller investere i boliger.

Den røde regering med Helle Thorning i spidsen har fortalt os, at krisen er over, men det kan vi faktisk ikke mærke her.

Mange af vælgerne her føler sig svigtet af rød bloks "blå" politik og samtidig frastødt af Løkkes bilagssager. De færreste er så liberale som Liberal Alliance eller så røde som Enhedslisten. Hvor skal man så gå hen?

Jeg har snakket med vælgere, der intet havde imod flygtninge, indvandrere eller muslimer, men som alligevel har stemt DF. Derfor tror jeg, det er en fejlfortolkning, når DF's fremgang i Sønderjylland bliver fortolket som fremmedhad. Det handler om andet og mere. Det handler blandt andet om at føle sig set. Og DF ser de mennesker, der er pressede i yderområderne.

Jeg tror, at de politiske forskelle vil vokse i takt med, at Danmark knækker mere og mere over. Ønsker man et politisk homogent samfund, skal man sikre en homogen udvikling af landet. Det seneste valg viser med al tydelighed, at Danmark ikke er homogent. Dele af landet er ude af krisen, andre dele er bestemt ikke.

Var jeg en politiker, der ønskede tilslutning i Sønderjylland, ville jeg tage afsæt i John Maynard Keynes økonomiske teorier, der siger, at staten kan hjælpe en positiv udvikling i et område i gang med projekter, der skaber arbejdspladser og dermed gør området attraktivt. De er afprøvet i USA og de virker.

Jeg ville arbejde for lighed. Lighed i et samfund skaber fred, harmoni og lykke. Se bare på listen over de mest lykkelige samfund i verden. Det er udover at være rige, også de mest lige samfund.

Var jeg bare en almindelig borger, der brugte facebook til at lufte mine meninger - hov, det er jeg - ville jeg lade være med at håne andre mennesker, fordi de mener noget andet end mig.

Den gule farve viser hvor Dansk Folkeparti har fået flest stemmer.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden