Diamanter skal sikre rent badevand

Vejle Spildevand er med nyt projekt som tester, om diamanter kan bruges til at dræbe bakterier i spildevand

Det banebrydende spildevandsprojekt har som ambition at sikre Blå Flag langs de danske strande. .

Et nyt udviklingsprojekt skal nu teste en ny metode til desinfektion af overløbsvand og spildevand. Virker metoden, vil man på sigt kunne undgå, at der strømmer urenset spildevand i havet under de voldsomme regnskyl, der de senere år har lukket mange badestrande.
 
- De overløb, der kan opstå efter ekstreme vejrforhold, er en udfordring for alle renseanlæg og er til stor gene for både miljøet og badeglade danskere. Derfor er vi meget begejstrede for at være med i denne test. Hvis metoden virker, som vi håber, vil den på sigt kunne betyde, at vi med en enkel indsats kan sikre rent badevand ved de danske strande, siger Mikael Schultz, direktør i Vejle Spildevand.
 

Starter til april

Udviklingsprojektet, der er planlagt til at starte i april/maj i år, er unikt ved for første gang at kombinere tre teknikker til bakteriebekæmpning i spildevand: UV-belysning, kemisk desinfektion samt en ny og banebrydende teknologi til elektrokemisk desinfektion, EctoSys. En teknologi, der oprindeligt er udviklet til rensning af ballastvand fra skibe, hvor man dræber bakterierne ved at sætte strøm til vandet.

Testes to steder

Den nye teknologi vil blive testet henover sommeren 2011 på to lokaliteter i Vejle, hvor der opstilles testfaciliteter; det ene ved Bybækken i Bredballe og det andet ved et kontrolforsøg på Vejle Spildevands renseanlæg i Vejle.