Dobbelt så mange øst-lastbiler over grænsen

Næsten hver tredje lastbil, som kører over grænsen, har østeuroæiske nummerplader, viser en trafiktælling fra ITD. Det er en fordobling på ti år. Kun 22 pct. er indregistreret i Danmark, mens der var D-mærke på 32 pct.

Vognmændene i organisationen ITD laver hvert kvartal en optælling af lastbiltrafikken over grænsen.

ITDs tal viser, at danske transportfirmaer tager aktivt del i udskiftningen af dansk lastvogne med polske, bulgarske og rumænske, skriver Fagbladet 3F. Hver gang, der kører 100 lastbiler over grænsen ? er 45 af dem ejet af danske vognmænd.

3F's Transportgruppe kalder tallene skræmmende, og 3F efterlyser flere indgreb fra myndigheder og politikere i Danmark og EU.

- Danske transportfirmaer tager yderst aktivt del i ræset mod bunden, og danske nummerplader er ikke engang garanti for, at der er danske chauffører bag rattet. For eksempel bruger transportfirmaet Kim Johansen 700 østeuropæiske chauffører, der kører i koncernens 350 lastbiler på danske plader. Smarte konstruktioner og danske selskaber i udlandet presser branchen som aldrig før, siger Jan Villadsen, der er formand for 3F's Transportgruppe.