TV der bevæger dig

Dobbelt så mange udbrud af afrikansk svinepest i Polen

01:52

Animationen viser alle registrerede udbrud af afrikansk svinepest hos vildsvin og tamsvin hos World Organisation for Animal Health OIE og Animal Disease Notification System ADNS of the EU siden 2007 indtil februar 2018. FLI hæfter ikke for dataens korrekthed. Forskel i indrapportering i de forskellige regioner skal tages i betragtning, når man analyserer data. Video: FLI

Omfanget af afrikansk svinepest i Polen er eksploderet, viser nye tal fra det tyske Forbundsforskningsinstitutet for Dyresundhed.

Læs også Flydespærringer skal holde svømmende vildsvin fra Danmark

Mens diskussionen om et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse foregår, er antallet af udbrud af afrikansk svinepest er steget dramatisk i Polen i 2018, viser nye tal fra det tyske Forbundsforskningsinstitutet for Dyresundhed, FLI.

Mens der i 2017 blev registreret i alt 822 tilfælde af afrikansk svinepest i både vildsvin og tamsvin i Polen, er tallet for første halvår af 2018 dobbelt så højt. 1.606 tilfælde af sygdommen er indtil 11. juli registreret i Polen.

Sygdommen er endnu ikke nået til Tyskland og dermed nærmere den danske grænse. Men de mange udbrud i Polen øger risikoen for, at sygdommen når Danmark og dermed truer eksporten af svinekød til en værdi af 11 milliarder kroner årligt.

Tilhængere af et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse samt flydespærringer i Flensborg Fjord har med de nye dramatiske tal fået endnu et argument for at beskytte dansk territorium mod afrikansk svinepest. 

Læs også Vildsvin spreder ikke svinepest - det gør mennesker

Spredt med raketfart

Svinepesten er også for alvor nået til Rumænien, der sidste år kun havde to tilfælde. I første halvdel af 2018 er der registreret 303 tilfælde. 

Tallene fra FLI viser desuden, at lande som Estland og Tjekkiet oplever færre udbrud, mens Litauen også har flere tilfælde end sidste år. I Letland er situsationen nogenlunde status quo.

Specielt i 2015 bredte afrikansk svinepest sig med raketfart i de baltiske EU-lande Estland, Letland og Litauen. To år senere tog smitten for alvor fat i Polen, og sidste sommer sprang sygdommen så mindst små 500 km fra Ukraine, da den ramte Zlin i Tjekkiet. Båret af ukrainske sygehusmedarbejderes madpakker, som vildsvin fandt i skraldespande ved sygehuset. 

Læs også Se animation: Så hurtigt nærmer svinepesten sig


Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App