Dramatik i storkereden: Storkene mangler føde

Der er bekymrende tendenser i storkereden i Smedager. Det tyder på, at der ikke er mad nok i oplandet. Det kan betyde, at der bliver smidt unger ud.

De sidste par dage har der været positive nyheder fra storkereden i Smedager. To unger har kæmpet sig ud af skallen, men mandag er den glade stemning pludselig blevet noget mere alvorlig.

Hanstorken Tommy forlod søndag reden i Smedager i fem timer, hvor hunstorken Annika måtte ligge alene på reden og vente. Da hun ikke kan forlade reden, får hverken hun eller ungerne mad. Ifølge Storkene.dk tyder det på, at der ikke er nok føde i oplandet.

- Efter klokken 22 kom Tommy hjem. Herefter fløj hun så ud for at finde føde, både til sig selv og ungerne. Og det er tegn på en voldsom sult. Ellers var hun ikke fløjet ud efter mørkets frembrud, fortæller Jess Frederiksen fra Storkene.dk til TV SYD.

Der er ganske enkelt for langt til nærmeste fødekilde. Og derfor arbejder Storkene.dk nu på at lave et program for en regelmæssig fodring af storkene.

Sidste år smed storkene et æg ud af redden. Storkene.dk frygter det samme kan ske i år.

- Det vi kan gøre - og det vi rent faktisk påtænker at gøre nu - er, at starte med udlægning af foder. Vi har faktisk fisk på gården i Smedager, men vi skal have fundet ud af noget systematik, siger Jess Frederiksen.

Allerede senere mandag tager Storkene.dk ud til reden for at sikre sig, de får føde.

Unger smides ud

Hvis ikke der sker noget snart, så frygter Jess Frederiksen, at det får konsekvenser, fortæller han til TV SYD.

- Konsekvensen, hvis det fortsætter på den måde, er, at der bliver smidt unger ud en efter en. Det samme som vi så sidste år. Og det kommer nok til at ske fra denne uge allerede, siger Jess Frederiksen om de dystre udsigter.

Og faktisk kan det gå grueligt galt, hvis ikke der kommer styr på føden til storkene.

- Ultimativt - hvis alle unger dør - kan storkeparret tænkes at forlade reden for altid. Men det satser vi dog ikke på sker, fortæller Jess Frederiksen fra Storkene.dk til TV SYD.

Storke spiser blandt andet frøer, orm, insekter, snegle og andre fugleunger.

Hør Mogens Lange Petersen forklare, hvad problemet er.