Drømmen om en ny landsby

Landsbyrådet i de tre byer Kværs, Tørsbøl og Snurom vil have en ny landsby. Den skal stå klar om ti år.

På bosætningskonferencen i Kværs står Niels Peter Nielsen og fortæller om deres nye projekt.

- Vi laver en by lige her uden for Kværs, siger Niels Peter Nielsen, næstformand i landsbyrådet, mens han peger på deres visionsplan.

Det er landsbyrådet i Kværs, Tørsbøl og Snurom der vil have den nye landsby op. I de tre byer er der cirka 400 husstande, men de udvikler sig ikke, mener Niels Peter.

- Stilstand er afvikling, så vi blev enige om, at vi skal have den nye landsby, siger han. 

Her skal den nye landsby efter planen lægge.
Her skal den nye landsby efter planen lægge.
Foto: Esben Kock Jensen, TV SYD

Omvendt urbanisering

Måske har de fat i noget i landsbyrådet. En undersøgelse lavet af Bolius viser, at flere byboere vil bo i yderområder. Hver femte person, der bor i en by, svarer i undersøgelsen, at de regner med at bo på landet eller i et yderområde i år 2030.

Det har de taget til sig i landsbyrådet. De har valgt at starte helt fra bunden, for også at kunne lokke flere unge med til den nye by.

- Fordi vi mener, det skal være attraktivt at flytte på landet. Og så tror vi ikke, alle er interesseret i at overtage den ældre boligmasse, der er i landområdet, siger Niels Peter Nielsen og fortsætter:

- Unge mennesker, der vil flytte på landet, de vil have et attraktivt og et godt sted at bo, hvor boligerne er tidssvarende.

Drømmen er, at byen skal tiltrække både unge og gamle og at det skal være en form for stort kollektiv.

- Det er stadig til debat, men vores idé er en landsby med fællesskab. Der skal være fællesareal til dyrkning, et fælleshus og et fælles drivhus, siger Niels Peter Nielsen.

Intet er vedtaget endnu, men i landsbyrådet håber de, at byen står klar om ti år.