TV der bevæger dig

Dronningen støves af

02:20

Dronning Gunhild stves forsigtigt af....

Sognepræst Birgitte Arffmann, Sct. Nicolai Kirke, og provst Leif Arffmann, overværede, at den gamle dame blev samlet efter turen i frostboksen.

1 af 3

Dronningen er ikke blevet vasket i mange hundrede år. Men nu støves hun af med forsigtig hånd, inden hun skal udstilles på museum.

Der er tale om mosefundet, som er kendt som Dronning Gunhild. Hun blev ofret i en mose ved Vejle for 2200 år siden. Og historien om hendes kongelig herkomst er grebet ud af luften.

I frostboks

I dag blev hun fundet frem efter flere døgn i et frostboks med minus 38 grader. Det skyldes, at biller havde angrebet skelettet - og de problem løser de lave temperaturer...

Moseliget blev for nyligt flyttet fra Sct. Nicolai Kirke, hvor hun har boet siden fundet i Haraldkær Mose for halvandet hundrede år siden.

I det nye år skal hun udstilles i Vejles nye kulturhistoriske museum i Spinderihallerne. Men inden får konservatorerne lov til at undersøge hende på kryds og tværs. Og der kommer også et par læger forbi konservator-huset nord for Vejle.

Udlånt i ti år

Men først og fremmest skal hun gøres klar til udstillingen. Her skal laves et specielt leje den den gamle dame. Og hun skal ligge godt: For det er meningen, at hun skal være udstillet i ti år. Derefter vender hun tilbage til kirken.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden