Drop den amerikanske vestkyst: Her er fem vandreture lige uden for din hoveddør

TV SYD har fundet fem bud på en gedigen vandretur i Syd- og Sønderjylland, hvis man har ambitioner om at træne til en lang tur i udlandet.

Caminoen i Spanien eller Pacific Crest Trail på den amerikanske vestkyst.

To bud på strabadserende vandreture, der kræver ordentlig forberedelse med mange træningskilometer i benene.

29-årige Daniel Thomsen fra Vejen er i fuld gang med træningskilometerne, så han til foråret kan gå 4.265 kilometer fra Mexico til Canada. 

Vil du gøre Daniel kunsten efter eller blot have nogle flere kilometer i benene, mens du oplever den danske natur, så giver TV SYD dig her fem bud på afmærkede ruter i Syd- og Sønderjylland.

1. Kyst til kyst-stien

130 kilometer fra Blåvandshuk til Vejle

På naturstien langs Varde Å, Holme- og Vejle Å kommer du tæt på naturen og langt fra trafik, stress og jag. Hele turen er på cirka 130 kilometer, og der er langs hele ruten mulighed for overnatning på primitive lejrpladser med bålplads, vand og das. Parkeringspladser tæt på ruten gør det også muligt at gå kortere strækninger.

Download folder her.

2. Hærvejen

200 kilometer fra Nørre Snede til grænsen

Ruten begynder i Hirtshals og slutter ved den dansk-tyske grænse. Den syd- og sønderjyske del af ruten begynder i Nørre Snede og slutter cirka 200 kilometer længere mod syd.

Du kan se rutevejledninger til turen ved at klikke på ruterne nedenunder:

50 kilometer fra Nørre Snede til Bindeballe.

140 kilometer fra Bindeballe til grænsen.

3. Camino Haderslev

106 kilometers rute ved Haderslev Næs

Camino Haderslev Næs er en vandrerute på 106 kilometer mellem ni kirker. Fra Haderslev Domkirke til Hertug Hans Kirke, Starup Kirke, Grarup Kirke, Øsby Kirke, Aarø Kirke, Halk Kirke, Vilstrup Kirke og Hoptrup Kirke.

Ruten er markeret med træpæle med rutens logo og små informationsskilte.

Vandrekort til ruten koster 40 kroner og kan købes købes flere steder langs ruten, på turistbureauet i Haderslev, på campingpladser og ved lokale købmænd.

Se en video fra ruten ved at klikke her.

4. Gendarmstien

83 kilometer fra Padborg til Skovby på Als

Ruten følger den danske kyst langs Flensborg Fjord i fem etaper. De cirka 83 kilometer begynder i Padborg, går over Broager Land, gennem Sønderborg og ender i Skovby på Als.

Her findes en detaljeret oversigt over de fem etaper.

5. Marskstien

54 km Tønder, Møgeltønder og Højer

Marskstien er en 54 km lang vandresti, som går gennem byerne Tønder, Møgeltønder og Højer. Ruten er stadig en såkaldt testversion, men i sommeren 2019 vil stien stå færdig med formidlingsstationer, fugleskjul, shelters og stisløjfer. 

Se kort over ruten her.