Søndagens gode vejr giver stort rykind til duedag

Søndagens flotte vejr har fået folk til at strømme til den traditionsrige duedag i Ejstrupholm, der har fundet sted siden 1955.

Hele Ejstrupholm har søndag stået på den anden ende. 

- Vejrudsigten er med os med sol og tørvejr, så vi håber på mere end 10.000 gæster i år, hvor vi har et rekordstort antal kræmmere, der har bestilt stadepladser, sagde Stefan Bredgaard, der er en duedagens arrangører, søndag morgen til TV SYD.

Det mål blev nået, og man forventer nu et overskud på 80.000 kroner, som går til byens foreningsliv.

Det er fire af Ejstrupholms foreninger, der står bag duedagen, som udelukkende kan gennemføres fordi 200 frivillige tager en tørn. De 200 frivillige skal ses i sammenhæng med, at der bor omkring 2.000 mennesker i Ejstrupholm og nærmeste opland.

Der var 80 forskellige dueracer udstillet, og i videoen i toppen af artiklen, kan man blandt andet se vinderduen.

Det er noget af et arbejde at klargøre duerne. Det fortæller formanden for Herning og Omegns Sirdueklub, Alfred Kirk.

Duerne er fortsat omdrejningspunktet, men der er også andre fugle og fjerkræ samt alt, hvad der hører til et godt marked. Der er op mod to kilometer stande rundt i gaderne.

Det er årets sidste store udendørs marked og mange af kræmmerne lukker derefter ned for vinteren - så der er mulighed for at lave en rigtig god handel. 

Der er duedag igen næste år 14. oktober 2018.

Duedagen i Ejstrupholm

Forhistorien er, at skoleinspektør Skriver fra Aulum tilbage i midt-halvtredserne kører gennem Ejstrupholm og gør holdt på kroen. I forbindelse med kroen er et stort dueslag og Skriver falder i snak med kromanden, som hedder Anker Pedersen. De er begge meget interesserede i duer og opdræt af disse.

Inden Skriver forlader kroen, får de aftalt, at de vil afholde en dueudstilling i Ejstrupholm. Det sker første gang i 1955, og duedagen er en realitet. De følgende år udvikler duedagen sig til at omfatte alle dueforeninger på Fyn og i Jylland.

Duedagen er vokset fra et "lukket" arrangement for due-interesserede til i dag at være et stort marked. Det hele foregår rundt i gaderne i Ejstrupholm med fjerkræ, fugle og alt, hvad der nu er på et marked.
Der er dog fortsat udstilling af duer i Ejstrupholm Hallen, og bedømmelserne er normalt overstået ved 13-tiden, hvorefter dørene åbnes, så alle interesserede kan komme ind og se duerne.