Dybbøl: Soldater skal spare på udrustningen

Tyske soldater skal 18. april spare på udrustningen, når de deltaget i den årlige kransenedlæggelse til minde om slaget på Dybbøl i 1864.

Det er resultatet af flere års debat i Grænseforeningen. De sønderjyske lokalforeninger ønsker ikke tysk støvletramp i Sønderborg i forbindelse med Dybbøl-dagen.

Danske og tyske soldater har siden 2002 i fællesskab hvert år nedlagt kranse på Dybbøl Banke for at mindes ofrene for krigen i 1864. Siden 2010 har soldater fra begge lande i fællesskab marcheret gennem Sønderborgs gader til byens kaserne.

Hærens Sergentskole står for den praktiske tilrettelæggelse af arrangementet, og skolen har nu fastsat strammere regler for de tyske soldaters deltagelse i mindehøjtideligheden.

Reglerne

Det gælder:

Der må ikke deltage flere tyske soldater i uniform end danske.

De tyske kranse skal svare til de danske. De skal være uden blomster og må højst have en diameter på 70 centimeter.

Seniorsergent Bo Bengtsson, Hærens Sergentskole, forklarer, at de nye regler skal sikre ligeværdighed.

Der må godt komme flere tyske soldater end danske til Dybbøl-dagen. De skal blot komme i civil, hvis deres antal overstiger antallet af danske soldater.

De tyske soldater blev oprindelig inviteret for at markere, at danskere og tyskere ikke længere er fjender.

Imidlertid sårede de gode intentioner mange historiebevidste sønderjyders følelser. Det var deres forfædre, der blev slagtet på Dybbøl.

Se også TV SYDs 19.30-udsendelse.