Dyrt elkabel skal skaffe billigere strøm til forbrugerne

Mandag var der første spadestik på en ny elforbindelse mellem Danmark og Holland. Forbindelsen gør det muligt at udveksle vindenergi og det skulle gerne være godt nyt.

Når først det over 300 kilometer lange søkabel fra Holland til Fanø er kommet på plads og bliver koblet til højspændingsnettet, kan det forsyne 700.000 husstande med el og forbindelsen giver altså mulighed for at sende overskydende strøm til Holland og tilsvarende den anden vej.

Det var Energiminister Lars Chr. Lilleholt, der i dag tog det første spadestik ved den omformerstation, som bliver etableret af Energinet.dk  ved Endrup ved Bramming.

Projektet hedder Cobra og er opkaldt efter byerne Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam.
Projektet hedder Cobra og er opkaldt efter byerne Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam.

 

Ministeren forventer store fordele ved den nye forbindelse, der har fået navnet Cobra, fordi det kan forbinde de tre byer Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam.

 

quote

Danmark får mulighed for billigere el

Lars Chr. Lilleholt, Energiminister, Venstre

- Danmark får mulighed for billigere el og får mulighed for at eksportere og i et land med meget vindenergi, har vi både brug for at kunne komme af med el og kunne importere, når det ikke blæser så meget. Det er rigtig godt for Danmark og for udbygningen af vedvarende energi, siger Lars Chr. Lilleholt til TV SYD.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt er sikker på at den nye forbindelse skaber billigere elpriser.

Det lange søkabel har en samlet pris på 4,8 milliarder kroner og Danmark skal betale de 2,4 milliarder kroner.

Men trods prisen er Lars Chr. Lilleholt ikke i tvivl om, at det både samfundsøkonomisk og for forbrugerne bliver en godt investering, der giver overskud og på den lange bane også billigere elpriser.

Kablet forventes klar til brug i løbet af 2019.