Efter 50 års fravær går gammel jagtform igen på vingerne

Folketinget har tirsdag godkendt første behandlingen af et lovforslag, der skal gøre det muligt at bruge falke og andre rovfugle til jagt i Danmark. Det vækker glæde hos en falkoner i Ribe.

Den urgamle jagtform at jage med falke er på vej tilbage i Danmark.

Et flertal i Folketinget er nemlig på vej med en ny lov, som tillader falkejagt. Det har ellers været forbudt i Danmark i halvtreds år - siden 1967. At det nu er på vej tilbage, vækker glæde hos Ribe Vikingecenters falkoner, Torben Wolf Larsen: 

- Det er fantastisk. Og Falkejagten er fantastisk, fordi den foregår på dyrenes præmisser. Det er en jagt, hvor det går op i en højere enhed.

Falkoner ved Ribe Vikingecenter Torben Wolf Larsen er begejstret for, at falkejagten får mulighed for comeback som lovlig jagtform i Danmark.
Falkoner ved Ribe Vikingecenter Torben Wolf Larsen er begejstret for, at falkejagten får mulighed for comeback som lovlig jagtform i Danmark.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Venstre, lægger med det nye lovforslag op til at ændre jagt- og vildtforvaltningsloven, så der bliver mulighed for at fastsætte regler om at bruge rovfugle til jagt.

Regeringen vil nu samle erfaringer med jagt med falke og foreslår en fire-årig forsøgsordning, som også indbefatter forsøg med buejagt på dåvildt, sikavildt og kronvildt. 

quote

Falkejagten er fantastisk, fordi den foregår på dyrenes præmisser. Det er en jagt, hvor det går op i en højere enhed.

Torben Wolf Larsen, falkoner, Ribe Vikingecenter

- Jagt med rovfugle er en ældgammel jagtform på naturens præmisser, og buejagt er også en oprindelig, naturlig og meget udfordrende jagtform, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Venstre.

Falkejagt er i dag tilladt i lande som England og Tyskland, mens det er forbudt i de nordiske lande. Hvis det står til regeringen og Dansk Folkeparti, bliver det fremover også bliver tilladt i Danmark.

Nej til jagt med rovfugle i Danmark

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er imod lovforslaget, og formand Egon Østergaard skriver på foreningens hjemmeside, at de gerne ser regeringen og Dansk Folkeparti hurtigst muligt dropper ideen om at lovliggøre jagt med rovfugle i Danmark:

- Tamme og dresserede fugle, der ernærer sig af daggamle kyllinger, og som luftes med hætte over hovedet, er et sølle syn, der bør forbydes og afvikles hurtigst muligt, mener Egon Østergaard. Lederen bringes i DOF's medlemsblad, Fugle & Natur. Her kan man også læse de seks argumenter for, at falkejagt fortsat skal være forbudt - herunder risikoen for både dyrekampe og indsamling af ulovlige indsamling af vilde rovfugle.

Om falkejagt:                                                                                                              Kilde: Den Store Danske

  • Falkejagt har været kendt i Orienten i årtusinder.
  • I Danmark nævnes falkejagt i forbindelse med Rolf Kranke, der levede i 500-tallet.
  • Størst udbredelse havde falkejagt i enevældens tid.
  • Christian 5. byggede i 1664 som kronprins en falkonergård ved den nuværende Falkoner Allé i København, hvor han indrettede sit eget falkoneri, der blev bevaret til 1810.
  • Falkejagt har været forbudt i Danmark siden 1967.