Efterskoleelever skal sove i shelter hele året rundt

Efterskolerne opretter flere og flere unikke valgfag, linjer og tilbud for at ramme de unges interesser. En af dem er Kongeådalens Efterskole, hvor elever kan få en shelter i stedet for et værelse.

Mads Brødsgaard og en håndfuld af hans kammerater fra Kongeådalens Efterskole er i fuld gang med de sidste detaljer på den shelter, der fra næste skoleår skal huse to af skolens elever. 

- Der skal sættes træ på her og så et lag ovenpå, ligesom der er på resten af shelteren, siger Mads Brødsgaard.

Mads Brødsgaard går i tiende klasse, og skal altså ikke gå på efterskolen til næste år - men han ville gerne have været en af dem, der kunne tjekke ind med sovepose og skolebøger efter sommerferien.

Sådan ser den shelter ud, som to kommende efterskoleelever skal sove i et helt år.
Sådan ser den shelter ud, som to kommende efterskoleelever skal sove i et helt år.
Foto: Signe Dohn, TV SYD

 - Jeg ville synes, det er super sjovt. Det ville nok være lidt koldt i december, tænker jeg, men det ville være hyggeligt. Også når der er en anden at bo sammen med herude. Så er det lidt mindre ensomt, siger han.

Onsdag har landets efterskoler holdt Åbent Hus for måske kommende efterskoleelever, som kan få lov at høre mere om de spicielle tilbud, linjer og valgfag, de enkelte efterskoler har. 

Da Mads Brødsgaard selv kom til skolen for halvandet år siden, var det netop friluftslinjen, der fik ham til at vælge Kongeådalens Efterskole.

- Det er bare fedt at være udenfor og lave bål. Og man får ligesom et andet forhold til folk også, når man laver noget fysisk arbejde med dem. Det var det, der ligesom fik mig hertil.

Men ikke alle er lige begejstrede for tanken om at bo i et shelter - året rundt.

quote

Det ville nok være lidt koldt i december, tænker jeg, men det ville være hyggeligt.

Mads Brødsgaard, elev på Kongeådalens Efterskole.

- Jeg tror det kunne være ret sjovt om sommeren, men om vinteren bliver det lidt for koldt til mig, siger Casper Alnor Frost, der også går i 10. klasse på Kongeådalens Efterskole. 

Men spørger man Mads Brødsgaard, så er der masser af potentiale i at tilbyde netop dén form for indlogering.

- Jeg kender en hulens masse spejdere, som vil synes, at det her er verdens fedeste idé, siger han.

Der er plads til to elever i den næsten færdige shelter. Men efterskolen sætter ikke grænser for hvor mange elever, der kan få lov at sove udendørs et helt år. Så bygger de nogle flere.