Efterskolerne skal have bedre vilkår

Flere efterskoler er tynget af strikse regler. Nu vil undervisningsministeren gøre livet nemmere for dem med et ny såkaldt frihedspakke.

De springer og hopper i streethallen på BGI Akadamiet. Hallen, der ligger lige op ad skolen, blev bygget for fem år siden. Men hvis de selv kunne bestemme, lå den længere væk.

- Vi havde ikke andre muligheder end at bygge den her. Men hvis vi havde haft mulighed for at omdanne nærliggende landbrugsejendomme eller industribygninger, så kunne vi have gjort det til en lavere pris, siger skoleleder Troels Petersen til TV SYD.

Faktisk havde efterskolen kig på nogle tomme industribygninger, der lå en kort cykeltur fra akademiet. Her ville de gerne have etableret streethallen, så den også kunne bruges af de lokale i området. Men det forbød loven.  

Bygningerne grænser nemlig ikke op til efterskolens matrikel, og derfor forhindrede den nuværende lovgivning efterskolen i at købe bygningerne.

Men den lov vil undervisningsministeren ændre med en ny såkaldt frihedspakke til efterskoler. 

- Helt lavpraktisk handler det om at gøre det nemmere for efterskolerne at løse deres opgave, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) til TV SYD.

Loven forhindrer i dag også efterskoler fra at leje lokaler og fra at samarbejde med den pågældende kommune om f.eks. etablering af en hal, der ikke kun er for efterskolelever. Og det vil altså også blive ændret, hvis frihedspakken bliver stemt igennem.  

- Det er til glæde for både efterskolen og kommunen, så der er ingen grund til, at vi stiller os i vejen for det, siger Merete Riisager.

Ifølge undervisningsministeren bliver lovforslaget fremsat til efteråret.