Ekspert: Det er regionens ansvar at tjekke lægers baggrund

Sundhedsjurist kalder de manglende undersøgelser af lægers faglighed inden ansættelse for total uacceptabelt. Regionen bør ændre praksis straks.

Lektor i sundhedsjura ved SDU, Kent Kristensen, siger onsdag aften til TV SYD, at det er dybt kritisablet, at lægers faglige baggrund ikke rutinemæssigt undersøges inden de ansættes ved sygehusene.

-Man bør rutinemæssigt undersøge referencer hos tidligere arbejdsgivere, og regionerne bør rutinemæssigt sikre sig, der ikke er verserende klagesager, som diskvalificerer vedkommende.

Udtalelsen kommer efter, at TV SYD i dag kan fortælle om en 45-årig tidligere læge med lettisk baggrund, som  både har skadet patienter på flere sygehuse, og som har lavet dokumentfalsk, og har kunnet få lov til at arbejde som læge så længe uden, at man har opdaget de tidligere klagesager mod ham.

-Der er ikke er faste standarder for, hvad man skal gøre ved lægeansættelser, men at når personer står med andre mennesker liv i hænderne, så er kravene skærpede, og så skal myndighederne sikre sig, at dem man ansætter, er kvalificerede til at løse de opgaver, de ansættes til, fortæller Kent kristensen.

Han råder regionerne til, at ændre praksis, og får en en ansættelses procedure, hvor en læges faglige fortid også undersøges, og ikke mindst om der har være klagesager mod en pågældende læge.

I 2014 fik den 45-årige læge efter en misbrugssag inddraget sin autorisation i Norge, og i foråret 2015 valgte den danske Sundhedsstyrelse at indgå en frivillig aftale med lægen om inddragelse af hans autorisation og dermed ret til at kalde sig læge.

Den 45-årige forhenværende læge var ansat i Region Syddanmark frem til foråret 2015. Politiet har siden efteråret afhørt en række af den 45-åriges tidligere kolleger på Odense Universitetshospital og sygehuset i Svendborg.