Ekspert giver borgmester ret: Vindmøller står for tæt på

En af verdens førende eksperter i påvirkning fra vindmøllestøj bakker Aabenraas borgmester op. Vindmøller skal være mindst en kilometer fra borgerne.

Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), siger nu stop for opførelsen af flere vindmøller i Aabenraa Kommune.

Han mener, at der skal kigges på reglerne for, hvor tæt vindmøllerne må stå på bebyggelse.

I dag siger afstandsreglerne, at en 150 meter høj mølle må stå med 600 meters afstand til beboelse.

Thomas Andresen (V) mener, at afstanden skal være mindst en kilometer, for at undgå støjgener.

Og han får medhold fra en af verdens førende eksperter i påvirkning fra vindmøllestøj.

- Jeg vil give ham ret. Måske skal de endda længere væk, siger professor emeritus, Henrik Møller, fra Aalborg Universitet til TV SYD.

- Det kommer an på møllens støjniveau, for nogle støjer mere end andre. Men videnskabelige undersøgelser viser, at støjniveauet skal ned på omkring 35 dB for, at naboerne ikke føler sig generet. Og det passer meget godt med en afstand på 1000-1500 meter, siger Henrik Møller.

Han henviser til, at vindmøllebranchens egne undersøgelser viser, at 42 procent af naboerne føler sig generet af støj. Selv på en kilometers afstand.

Inden længe forventer Kræftens Bekæmpelse at komme med de første resultater i en større videnskabelig undersøgelse, der skal påvise, om der er sammenhæng mellem vindmøllestøj og helbredsgener hos de mennesker, der bor tæt på møllerne.

Henrik Møller forventer, at resultaterne viser, at vindmøllestøjen kan skade helbredet.

- Det vil være mærkeligt, hvis vindmøllestøj ikke giver de samme gener som anden støj. F.eks. trafikstøj, siger professoren til TV SYD.