Ekspert: Kommuner har delvist ret

Der skal spares millioner i de sydjyske kommuner. Kommunerne er under pres og det er ikke i alle tilfælde selvforskyldt.

Kommunerne i Syd- og Sønderjylland skal spare hundrede millionvis af kroner i de kommende år.

Professor i kommunaløkonomi, Poul Erik Mourtizen, mener, at kommunerne selv er ansvarlige for budgetoverskridelserne - og dog.

- Kommunerne overtog en række tunge opgaver fra amterne og fik overført penge fra dem. Nogle kommuner får for mange penge, andre får for få, siger Poul Erik Mouritzen.

Skattelettelser og uansvarlighed

Haderslevs borgmester, Jens Christian Gjesing, synes ikke, at det fuldstændig er kommunernes egen skyld. Han er borgmester i en af de kommuner, som skal spare allerflest penge.

I følge ham skyldes de stramme budgetter - udover de flere opgaver, som Poul Erik Mouritzen nævner - også regeringens skattelettelser og uansvarlighed hos den tidligere kommunalbestyrelse

Frygt for kommunalvalg

Det er Poul Erik Mouritsen ikke helt enig i. Han afviser, at det skyldes skattelettelser.

- Flere kommuner har ladet budgetterne glide og på den måde opnået opnået vanvittige budgetoverskridelser, siger han.

En vigtig faktor kan også findes i kommunalvalget sidste år.

- Politikerne var selvfølgelig bange for at tage fat i budgettet for 2010, fordi de skulle genvælges få måneder efter. Der har man været tilbageholdende og måske faktisk nogle steder sminket på budgetterne, siger Poul Erik Mouritsen.