TV der bevæger dig

Eksperter: Tillidsbrud at udenlandsk mand bar lægeskilt

01:10

Det er et svigt, at ingen har grebet ind overfor den uautoriserede læge, der i otte måneder har gået rundt med et forkert navneskilt på psykiatriske afdelinger, mener embedslæge Henrik L. Hansen.

Henrik L. Hansen, ledende embedslæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

1 af 2

Lektor i sundhedsjura og embedslæge kritiserer psykiatrien efter afsløring i TV SYD.

Det er en grov fejl, at en mand i over otte måneder bar et navneskilt med titel som ”reservelæge” på psykiatriske afdelinger i Kolding og Vejle, selv om han ikke har en autorisation.

Det siger lektor i sundhedsjura Kent Kristensen som reaktion på torsdagens afsløring. Også når man ringede til de psykiatriske afdelinger fik man at vide, at manden var læge, og han kalder sig også ”læge” på sin Facebook-profil.

- Jeg er rystet. Det har fundet sted i alt for lang tid. I psykiatrien har ledelsen et skærpet ansvar for at sikre sig, at reglerne bliver overholdt, fordi det er patienter i en sårbar situation. Her er en lang række beslutninger forbeholdt autoriserede læger. Netop fordi man vil sikre en høj grad af faglighed og sikkerhed ved beslutninger om tvang, siger Kent Kristensen til TV SYD.

Han gør opmærksom på, at titlen læge er beskyttet.

- Det forudsætter, at man har fået anerkendt sin uddannelse som svarer til den danske. Og det er ikke tilfældet her. Man får et billede af, at vedkommende er autoriseret som læge, og så svigter den retsbeskyttelse, som man skal sikre sig. Det her er en klar overtrædelse af en strafbelagt bestemmelse, og det er et massivt ledelsesmæssigt svigt, siger Kent Kristensen.

Embedslægen løfter pegefingeren

Også embedslægen i Region Syddanmark ser alvorligt på sagen.

- Det er noget, der absolut ikke bør ske. Man giver jo omgivelserne indtryk af, at man er noget andet, end man faktisk er. Så har man et troværdighedsproblem i forhold til sine patienter, siger Henrik L. Hansen, som ledende embedslæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV SYD.

Han fastslår, at ledelsen bærer en stor del af ansvaret for at sikre, at medarbejdere ikke bærer forkerte titler, når de møder de sindslidende patienter.

- Ledelsen er jo medansvarlig for, at patienterne får et fejlagtigt indtryk af, hvem der rent faktisk ser på dem og undersøger dem, siger Henrik L. Hansen.

Uvidenhed er ingen undskyldning

Den ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Kolding og Vejle, Connie Thurøe Nielsen, siger til TV SYD, at titlen på navneskiltet var en fejl, som hun først er blevet bekendt med i denne uge.

- Jeg har faktisk ikke set det skilt. Når jeg taler med ham, så kigger jeg på hans ansigt og noterer mig, hvordan hans påklædning er, og at han har skilt på, siger hun.

Men det er ifølge Henrik L. Hansen ikke godt nok. For ledelsen har ansvaret for de ansatte på afdelingerne og har pligt til at reagere.

- Det er helt klart ledelsens ansvar at følge op på den slags ting og kigge efter, hvad der egentlig står på de navneskilte, der er blevet bestilt, når man har nye ansatte, siger han.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden