El-fejl koster millioner

Ved en fejl fik 153 huse i Lund vest for Horsens strøm med alt for høj spænding. Det har ødelagt el-udstyr for flere millioner. EnergiMidt erkender fejlen.

Lynet slog natten til lørdag ned i Lund. EnergiMidts teknikere tilsluttede en nødgenerator, mens lyn-skaden blev repareret. Men ved en fejl sendt generatoren strøm til 153 huse med 380 Volt - mod de vanlige 230 Volt.

Og den slags kan el-apparater ikke li'. TV-apparater brød i brand, computere smeltede, smartphones til opladning blev ødelagt og computere brændte sammen. Alt sammen i løbet af få øjeblikke.

Stank af brændt elektronik

- Det var meget kaotisk, fortæller Pernille Østergaard til BT. Det gav et ordentligt smæld fra sikringsskabet, og kort tid efter begyndte alle vores halogenspots at lyse lige så kraftigt som solen. Så kom vores datter løbende og sagde, at hendes værelse var fyldt med røg. Det væltede op af hendes tv. Vores ældste barn løb over til naboen for at få hjælp, men der var hele huset røget til. Folk i hele kvarteret løb rundt, og det stank af brændt elektronik.

Inden el-selskabets teknikere opdagede fejlen ødelagde bl.a. vaskemaskine, dvd-afspiller, elevationssenge, emhætte, lysinstallationer, løse lamper, kaffemaskine, radioer, computer, internetrouter, elkedel og tv'et på børneværelset hos Pernille Østergaard.

Henviser til egen forsikring

EnergiMidt erkender, at selskabet er ansvarlig for ødelæggelserne i flere end 100 hjem. Men i et brev til beboerne henvises de til deres egne forsikringsselskaber.

- Sådan er fremgangsmåden normalt, siger presseansvarlig Jacob Aksglæde Hokland, EnergiMidt. Men hvis folk har en selvrisiko - eller slet ikke har en indbo-forsikring, betaler vort forsikringsselskab naturligvis.

Det er helt efter erstatningsansvarsloven.

Men loven foreskriver ikke, at folk kan få en ny computer, hvis den, der er skadet, er flere år gammel. Loven sikrer kun, at folk kan få udstyr, som svarer til det, der er skadet.

Standard-vilkår

Nedskrivningen af værdien er også et standardvilkår i alle indbo-forsikringer.

Hvis en fem år gammel bærbar computer bliver ødelagt - slår forsikringsselskabet op i en tabel og ser, at forsikringen kun betaler 10 pct. af, hvad en ny bærbar computer koster.

Til BT siger flere beboere, at de finder det urimeligt, hvis de skal have udgifter på mange tusinde kroner, fordi el-selskabet har lavet en fejl.

- Men det er helt misforstået, siger Jacob Aksglæde Hokland. Vi har erkendet, at det er vores fejl - og vort forsikringsselskab sikrer at alle får, hvad de har krav på efter erstatningsansvarsloven. F. eks. hvis de har en selvrisiko eller er underforsikret.