El-lastbiler erstatter støjende og osende fragtbiler i handelsby

Kolding Kommune vil mindske larm, trængsel og forurening i byen, og indføre eldrevne lastbiler til at køre varer ind og ud af byen.

Os og motorstøj fra store lastbiler skal være fortid i Kolding. Det er i hvert fald ambitionen, der har fået kommunen til at kaste sig ud i et forsøgsprojekt, hvor de motordrevne fragtbiler erstattes af lastbiler, der kører på el.

I første omgang er det kun kommunen, der er gået ind i forsøget og har tegnet abonnement med Citylogistik, der står bag elbilerne. Det betyder, at varerne til og fra Rådhuset bliver samlet til én daglig leverance og fragtet med elbiler. Håbet er dog, at flere vil være med til at teste projektet. 

VIDEO: Her kan du se, hvordan systemet fungerer

- Det giver mening, at en lastbiler fragter varer ind og nogle ud på samme tur, siger formand for miljøudvalget, Ea Haldan Vestergaard (V) til TV SYD.

Cityforeningen bakker projektet op og tror, at mange butikker vil være begejstrede for den nye mulighed.

-Vareleveringen bliver mere fleksibel, da Citylogistik kan levere varerne, når det passer butikkerne og dels får de mulighed for at tilkøbe ekstraydelser. Det kan fx være hjælp til at pakke varer ud eller komme af med emballagen, som kan være en stor udfordring for mange butikker, siger citychef Mette Schumacher fra Koldings Cityforening i en pressemeddelelse.

I udkanten af Kolding vil man etablere et lager, hvorfra varer skal distribueres. Formand for miljøudvalget, Ea Haldan Vestergaard (V), håber, at nabokommunerne også kan se potentialet i den nye form for vareudbringning.

-Det vil være oplagt at etablere et fælles centrallager på en strategisk placering i området for at opnå yderligere synergi og dermed løse vores fælles udfordring med trafik og CO2-udledning, siger hun i en pressemeddelelse.