TV der bevæger dig

Elever genhuses, mens skoler renses for PCB

Dagnæsskolen i Horsens - elever i seks klasser skal genhuses. (Google Streetview) Foto: Google Streetview

To skoler i Horsens skal renses for miljøgiften PCB. På den ene bliver de ældste elever genhuset i pavilloner i tre måneder, mens arbejdet står på. Også i Haderslev skal elever genhuses, mens PBC fjernes.

På landsplan mener man, at 60 skoler ? og op mod 20.000 boliger har for høje værdier af PCB (Poly-Chlorede Biphenyler).

PCB er et blødgøringsmiddel, der findes i en lang række materialer. Stoffet, der bl.a. kan være kræftfremkaldende ved voldsom og længere tids påvirkning, blev brugt i perioden 1950-1977, indtil det blev forbudt.

Loven foreskriver, at der skal laves en handlingsplan, hvis der måles over 800 nanogram PCB i en kubikmeter luft.

Tre måneder

I Horsens er der målt for høje værdier på Torstedskolen og Dagnæsskolen. På Torstedskolen er der fundet PCB i fugerne ? og her kan arbejdet med at fjerne giftstoffet ske i sommerferien, skriver Horsens Folkeblad.

På Dagnæsskolen er der PCB i fuger og gulvbelægningen. Derfor må seks klasser genhuses i pavilloner, mens arbejdet finder sted til foråret. Det ventes at vare tre måneder.

Pyskisk påvirket

I Haderslev Kommune har der konstateret for høje PCB-værdier på flere skoler: Skolen ved Stadion i Haderslev, Over Jerstal Skole, Lagoniskolen og Bregnbjergskolen i Haderslev.

På Skolen ved Stadion har PCB?en i luften betydet dårlig psykisk arbejdsmiljø for lærerne. Tanken om at have opholdt sig i åre

vis i den helbredsskadelige luft har påvirket dele af lærerstaben, fortæller Tina Bangsø til DR Syd.

- Den største utryghed er, at nogen af vores kolleger har fået at vide, af deres læge, at de ikke må opholde sig i de lokaler. Det er godt at det bliver taget alvorligt, men man bliver jo bekymret over konsekvenserne på lang sigt, siger hun.

I september blev de høje koncentrationer målt ? og siden har man forsøgt at få tallet ned. Men forgæves. Derfor genhuses specialskolens elever efter juleferien.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden