En historisk chance

Filsø-området, der snart skal lægges delvist under vand, er blevet et hit for turister. De vil se området, der ellers har været lukket land.

De kommer fra nær og fjern i fyldte busser eller de kommer i egen bil til arrangerede ture ?på bunden af Filsø?. Interessen er stor. Nu her inden det er for sent.

NaturKultur Varde har arrangeret to ture med offentlig adgang til området. Den første tur kom der 90. Næste gang kom der 120. Og man forventer lige så mange til de næste to ture, der kommer endnu tættere på dagen, hvor dele af området bliver fyldt op med vand og forandret for altid.

Naturvejleder Morten Vinding fra NaturKultur Varde kan godt forstå interessen:

- Det har for os været et kæmpehit. Men det er jo også en historisk chance for at se det område, der for de fleste har været et lukket private land, inden man ikke længere har mulighed for at gå på bunden i området.

Ældreture totalt bookede

Ældresagen i flere byer har også sendt fyldte busser til Filsø-området.

Ældresagen i Give har en tur på mandag med den lokale Filsø-kender og landmand Erling Christensen som guide.

- Vi fik hurtigt 51 tilmeldinger. Flere kan der ikke være i bussen. Men vi kunne sagtens have haft 25 flere med, for vores medlemmer vil rigtigt gerne opleve området, siger formand for Ældresagen i Give, Karl Henry Nielsen.

Udsolgt

Ældresagen i Ner. Nebel har netop i dag onsdag haft en tur til Filsø. Med en fuld bus.

- Det var meget nemt at få tilmeldinger til turen. der er storr efterspørgsel siger Niels Christiansen, som er guide på turen og har planlagt den og den næste den 15. maj.

- Og her er der allerede udsolgt, siger han.

Adgang via stierne

Projektet vil for alvor tage fart, når der bliver åbnet for vandet til den kommende sydlige sø. Det sker formentlig sidst i august. Og til den tid vil området forandre sig hurtigt. Publikum vil fremover kun have adgang via områdets omfattende stisystem.

De to sidste ture, som NaturKultur Varde arrangerer foregår den 18. juli og den 13. august. Begge kl. 10 ? 13.

Danmarks største

Netop nu er man ved at etablere fugleholme, forhøje en vej i området og fylde afvandingskanaler op.

Filsø Gods blev købt sidste år, da det blev solgt af Aage V. Jensens fonde for et ukendt trecifret millionbeløb. Nu er fonden i gang med Danmarks største naturgenopretningsprojekt.