Nyt hemmeligholdt guldfund: Nu graver de marken op

Mandag indleder arkæologer et større udgravningsarbejde øst for Ribe. Det sker på det sted, hvor en gruppe amatørarkæologer i sommer fandt en af Danmarks største guldskatte fra vikingetiden.

Efter flere værdifulde fund af vikingesmykker på en mark mellem Harreby og Fæsted øst for Ribe har Museet i Sønderskov nu sat gang i en udgravning af området.

- Det er helt vildt interessant. Fundene, der er gjort her, fortæller, at vi har at gøre med en meget rig vikingeplads. Måske en af de rigeste, fortæller museumsleder på Museet i Sønderskov, Bo Ejstrud, til TV SYD.

quote

Det er helt vildt interessant. Fundene, der er gjort her, fortæller, at vi har at gøre med en meget rig vikingeplads. Måske en af de rigeste.

Bo Ejstrud, museumsleder, Museet i Sønderskov

I sommer fandt en gruppe amatørarkæologer den hidtil største guldskat fra vikingetiden, da de gravede seks guldarmbånd og et sølvarmbånd op af jorden på marken øst for Ribe.  30. oktober havde de så heldet med sig igen, da de fandt et guldsmykke af Thors hammer. Ifølge Bo Ejstrud er smykket det flotteste og mest velbevarede eksemplar af en Thors hammer, der er fundet i Skandinavien.

 Mandag går amatørarkæologerne sammen med professionelle fagfolk i gang med en udgravning af et areal på cirka 20 x 40 m. I første omgang skal en gravemaskine hjælpe med at skrabe jorden af i tynde lag. 

- Vi regner ikke med at finde flere smykker, men vi graver efter stumper. Vi håber at kunne finde tegn på et hus eller bygning, så vi kan finde en sammenhæng til smykkerne, siger Bo Ejstrud til TV SYD.

Med fundet af så store rigdomme, som det er tilfældet på marken mellem Harreby og Fæsted, tyder alt på, at der har boet en meget rig og vigtig person på stedet. 

- Han har været højt placeret. Det kan have været en jarl eller lignende. Smykkerne stammer fra 900-tallet, og det var netop på den tid, Gorm Den Gamle var på vej mod magten, så det har sandsynligvis været en af hans støtter. Det er kun konger, der giver så fine gaver, siger Bo Ejstrud.

Udgravningen fortsætter indtil onsdag. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.