Endelig: Første skoledag for asylbørn

Mange af børnene fra asylcentret i Hviding har ikke været i skole i månedsvis. Nogle mere end et år. Nu kan de begynde på et nyt kapitel i deres liv.

Asylskole, står der skrevet på et seddel klistret på døren. Det hele er gået meget hurtigt. Skolen, der nu skal undervise 88 børn og unge fra asylcentret i Hviding, har gjort sig så klar som overhovedet muligt på bare en måned.

Lærere er blevet ansat. Inventar er gjort klar. Materialer købt ind - eller modtaget gratis af venlige beboere i Ribe og Hviding. Ikke alt er klart. Slet ikke. Men i dag torsdag kom de. 88 skolesøgende børn.

- Det her er begyndelsen til at få deres tilværelse normaliseret. De har oplevet en svær tid og har måttet undvære skolen i længere tid. Så det at komme i skole er meget vigtigt. Ja faktisk er det en slags terapi, siger Lene Rahbek Jensen, der er daglig leder af Asylskolen.

Skolen ligger i lokaler på det tidligere seminarium. Så rummene er klar til undervisning. Men nogen stor og forkromet undervisningsplan ligger der ikke endnu. Det kommer. Sådan må det være, når det hele er gået så hurtigt.

Børnene lader sig ikke mærke af det. De sidder med store ører og øjne over alt det nye. Ikke mindst de der mærkelige lyde, der kommer ud af lærernes munde.

- Lige her i starten er det danske sprog - at skulle kommunikere med hinanden  - en meget stor udfordring. Det er klart. Den størte udfordring for lærerne bliver nok senere den store udskiftning af børn. For når en familie får opholdstilladelse, så skal de jo ikke være her, siger Lene Rahbek Jensen.

Eleverne er torsdag morgen taget med toget fra Trinbrættet lige udenfor asylcentret og ind til Ribe. Her ved middagstid tager de toget retur. Tilbage til asylcentret. Lidt klogere. Og i morgen er der en ny skoledag.

Asylbørn kommer endelig i skole.

Asylskolen hører under Vadehavsskolen i Ribe.