Ensomme ældre venter på besøgsven

Hundredevis af ensomme ældre venter i øjeblikket forgæves på en besøgsven.  

Flere af Røde Kors lokalafdelinger melder om voksende ventelister, og en akut mangel på frivillige besøgsvenner, oplyser DR SYD.

I Sønderborg har nogle ældre stået på venteliste til en besøgsven i op til et år fortæller den lokale leder af Røde Kors besøgstjeneste Kaj-Ove Mikkelsen.

- Jeg har lige fået to henvendelser, som jeg foreløbig har måttet sige nej til. For hvis jeg besøger dem, og skriver dem på venteliste, så har de en tro på, at det går hurtigt, og det gør det bare ikke, siger Kaj-Ove Mikkelsen til DR SYD.

Lang ventetid i Sydjylland

I Sønderborg står ni ældre lige nu på venteliste, og situationen her er ikke enestående. En rundringning DR SYD har foretaget viser, at der også er problemer i Esbjerg, Varde, Ribe og Aabenraa. I Aabenraa står over tyve ældre på venteliste.

- Jeg tror aldrig, vi slipper af med ventelisterne. Der bliver stadig flere ældre, og tilstrømningen af frivillige følger ikke med, siger leder af Røde Kors besøgstjeneste i Ribe Per Borgstrøm.

Per Borgstrøm understreger, at det virkelig er ensomme ældre, der mangler besøgsven.

 - For mange af dem der venter, er beøsgvennen den eneste kontakt til omverdenen, bortset fra personalet fra hjemmeplejen eller de ansatte på plejehjemmet, siger han.

Frivillighed

I en tid med finanskrise og stigende arbejdsløshed skulle man måske tro, at danskerne fik mere tid og lyst til frivilligt arbejde, men det forholder sig faktisk stik modsat, siger Professor ved Syddansk Universitet Bjarne Iversen. Han har i mange år forsket i frivilligt arbejde.

- Undersøgelser viser, at folk der arbejder 50 timer om ugen, laver mere frivilligt arbejde end dem, der arbejder 40 timer om ugen. Og i det hele taget er folk, der er erhervsaktive langt mere engageret i frivilligt arbejde end arbejdsløse, siger Bjarne Iversen.

Han mener, at det i høj grad er på arbejdspladsen, at man bliver motiveret til frivilligt arbejde.

- Det er i kontakten med andre mennesker, at man bliver præsenteret for mulighederne for at deltage i frivilligt arbejde. Hvis man ikke har den kontakt, vil man ikke få motivationen, siger Bjarne Iversen.

Den seneste undersøgelse af danskernes frivillige arbejde er fra 2004. Den viste, at danskerne arbejder mere frivilligt end nogensinde.

Bjarne Iversen håber på at kunne iværksætte en ny undersøgelse i år, der belyser vores vilje til at arbejde frivilligt i 2010 - i skyggen af finanskrise og arbejdsløshed.