Er dit fly aflyst eller forsinket? Her er dine rettigheder

Flere flyselskaber har aflyst flyafgangene til Tyrkiet, men hvad betyder det for dig som passager? Og hvilke rettigheder har du egentlig? Få svaret her.

Et militært kupforsøg i Tyrkiet har gjort, at flyene mod den populære rejsedestination er aflyst. Og det får altså betydning for en lang række danskeres ferie. Men hvordan skal du egentlig forholde dig? TV SYD har opstillet nogle scenarier, som Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa, her guider dig igennem:

Hvad gør jeg, hvis mit fly er aflyst?

  • Vi er jo i en force majeure-tilstand i Tyrkiet lige nu, hvilket betyder, at aflysningerne skyldes nogle usædvanlige omstændigheder, som flyselskabet ikke styrer. Bliver dit fly aflyst, så har du derfor ret til at få pengene tilbage eller til at få en ombytning til næste mulige afgang.

  • At det er en force majeure-situation betyder dog, at du ikke har ret til erstatning. Det vil altså sige, at får du dit fly aflyst, og du beslutter at få pengene tilbage, hvorefter du køber en ny, dyrere rejse, så må du selv betale det ekstra.

Men hvad så, hvis jeg ikke har købt en pakkerejse?

  • Der er overordnet to situationer:
    Hvis du har købt en pakkerejse, så får du alle pengene retur, hvis du ønsker det - eller også får du lov til at komme med på næste mulige afgang eller tilsvarende. Hvis du derimod selv har arrangeret turen, så har du kun ret til at få pengene tilbage for flyveturen. Her er det mere usikkert, om du kan få pengene retur for eksempelvis hotel, billeje, mad og eventuelle aktiviteter, du har booket. Her vil jeg råde til at kontakte dem, du har bestilt tingene ved og undersøge om din rejseforsikring dækker.

Skal jeg møde op i lufthavnen, hvis mit fly er aflyst?

  • Her er det gyldne råd, at hvis der er den mindste usikkerhed om flyet letter, og du ikke har fået en klokkeklar besked om ikke at møde op, så skal du tage af sted til lufthavnen. Hvis flyet pludselig alligevel letter, og du ikke er med, så kan du nemlig ikke kræve at få pengene tilbage. Så selvom du ved, dit fly er aflyst, skal du alligevel møde op, hvis du ikke har fået andet oplyst.

Har jeg ret til mad, drikke og tag over hovedet, hvis flyet er aflyst og/eller forsinket?

  • De basale rettigheder gælder. Det vil sige, at du kan gøre krav på mad og drikke – typisk efter to timers ventetid – hvis dit fly bliver aflyst. Har du brug for en ekstra overnatning på et hotel og eventuel transport til lufthavnen, så skal det også betales. Det, der går ud af kraft i den nuværende situation i Tyrkiet, er retten til en økonomisk kompensation for aflysning og/eller forsinkelse.

Hvad har jeg ret til, hvis jeg gerne vil rejse til et andet land end Tyrkiet på grund af urolighederne?

  • Du har som passager selv ret til at vælge, om du vil have pengene tilbage, eller om du vil med på den næste afgang, hvis dit fly er aflyst. Der vil være en vis usikkerhed de kommende dage, og her gælder det om at følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Du må dog acceptere selv at betale det ekstra, hvis du vælger at tage imod pengene, og du bestiller en ny rejse, der er dyrere.

  • Hvis Udenrigsministeriet om nogle dage ændrer deres rejsevejledning til Tyrkiet, og du derefter godt kan rejse til Tyrkiet, men du på grund af urolighederne ikke længere ønsker det, så er det ikke en gyldig grund til at afbestille. Her må du selv bære et eventuelt tab.

Forbruger Europa yder gratis rådgivning og hjælp i forbindelse med hændelser og skader, der er opstået i EU-lande. Du kan læse mere om dine rettigheder ved flyrejser på Forbruger Europas hjemmeside.