Er ligeglade med forbud mod fyrværkeri

En del har ikke hørt om de nye regler om affyring af fyrværkeri. Eller også er de ligeglade. I hvert tilfælde modtager politiet dagligt henvendelser af fyrværkeri. Bl.a. i Vejle var der mange brag i løbet af mandag aften.

- Vi får løbende henvendelser om fyrværkeri, men har ikke aktuelt sager om det, siger vagtchef Ole Aamann, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Hans kollega hos Sydøstjyllands Politi, Lars Grønlund, bekræfter, at der løbende kommer henvendelser.

- Men min egen fornemmelse er nu, at det ikke er så slemt som tidligere.

Fra i år er det kun tilladt at fyre nytårskrudt af i seks dage! Fra 27. december (tredje juledag) og til og med 1. januar. Resten af året er det forbudt at affyre raketter og tænde batterier - med mindre man er professionel fyrværker, oplyser

Sikkerhedsstyrelsen, som har hovedkvarter i Esbjerg.

- Den nye fyrværkerilov betyder, at danskerne fra i år må anvende fyrværkeri i seks dage omkring nytår. Den kortere periode vil have positiv betydning for de mennesker og dyr, der er generet af fyrværkeriet, siger Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, der er myndighed på fyrværkeriområdet.

Men det er altså et forbud, som bliver overtrådt.

Fra i år er perioden for salg af fyrværkeri også indskrænket. Det var først lovligt at sælge fyrværkeri fra sidste mandag. Men allerede i weekenden før kunne man flere steder høre voldsomme brag.

- Vi ved ikke, om det er lovligt eller ulovligt fyrværkeri, der fyres af, siger vagtcheferne. Eller om det er noget, folk har haft til overs fra sidste år.

 

De fem fyrværkeriråd:

Brug altid beskyttelsesbriller
Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
Gå aldrig tilbage til en fuser
Fyrværkeriregler:
Køb af fyrværkeri: Fra den 15. til og med den 31. december
Anvendelse af fyrværkeri: Fra den 27. december til og med den 1. januar
Få mere at vide: Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside: Sik.dk